Ρέγκλινγκ: Ανοικτό το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης στο ασφαλιστικό

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στο capital.gr σημειώνει ότι ίσως καταστεί αναγκαίο να ληφθούν περαιτέρω μέτρα ώστε να «πιάνονται» οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ενώ σε ότι αφορά στο ασφαλιστικό και στο συνταξιοδοτικό σημειώνει «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες – τα δημογραφικά στοιχεία δεν είναι

ευνοϊκά. Αυτό μπορεί να απαιτήσει επιπλέον προσπάθειες μεταρρύθμισης όπως και σε πολλές άλλες χώρες».

Σε ότι αφορά στο δημόσιο χρέος της χώρας ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την διευθέτησή του δεν θα ληφθούν «πριν από το τέλος του ελληνικού προγράμματος». Ενώ συνέχισε λέγοντας «το τέλος του προγράμματος θα αποφασιστεί κατά πόσο χρειάζονται πραγματικά. Θα έχουμε τότε μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, έτσι πρέπει να περιμένουμε άλλον ενάμιση χρόνο, και πολλά μπορούν να συμβούν μέχρι τότε».

Ενώ αναφορικά με τις διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων δανειστών για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων επισημαίνει «Το Eurogroup ζήτησε από τα θεσμικά όργανα να αναπτυχθεί ένας μηχανισμός που μπορεί να το χειριστεί αυτό το θέμα.Είχαμε αποφασίσει συμπληρωματικά μέτρα έκτακτης ανάγκης και στο παρελθόν. Μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό, αλλά θα πρέπει να γίνει λίγο ισχυρότερο – αυτό είναι ένα από τα καθήκοντα των θεσμών μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Στο ζήτημα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης υποστήριξε ότι αυτή θα επιτευχθεί δηλώνοντας αισιόδοξος, σημειώνοντας περαιτέρω πως πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις για την βελτίωση της ανάπτυξης, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

Αναφέρθηκε και στις δραματικές διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού του 2015 λέγοντας «ο πρωθυπουργός Τσίπρας πήρε μια πολύ διαφορετική εντολή, όταν εξελέγη για δεύτερη φορά τον Σεπτέμβριο του 2015. Όπως το βλέπω, έλαβε την εντολή να υλοποιήσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο».

Το άρθρο Ρέγκλινγκ: Ανοικτό το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης στο ασφαλιστικό εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα