Ρευστό το πολιτικό σκηνικό

Πυκνώνουν, το τελευταίο διάστημα και εν αναμονή της επανέναρξης των κοινοβουλευτικών εργασιών, οι συζητήσεις στο πολιτικό παρασκήνιο σχετικά με τις προοπτικές και την ισχύ της τρικομματικής κυβέρνησης.

Η καταγραφόμενη, έως τώρα ουσιαστικά μόνο στις συζητήσεις του παρασκηνίου, τάση βουλευτών κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να πάρουν αποστάσεις από τα σχεδιαζόμενα νέα

δημοσιονομικά μέτρα, τείνει να δημιουργήσει περιβάλλον έντονης πολιτικής ρευστότητας –και κατ’ επέκταση αβεβαιότητας, ελάχιστα 24ωρα μόλις πριν από το άνοιγμα της Βουλής: Την ερχόμενη Δευτέρα ολοκληρώνονται οι πιο σύντομες «θερινές διακοπές» των τελευταίων ετών για το Κοινοβούλιο, και ταυτόχρονα αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την ψήφιση κρισιμότατων νομοσχεδίων που κατά γενική ομολογία θα δοκιμάσουν τις κυβερνητικές αντοχές.

«Οι ανώδυνες απώλειες που καταγράφηκαν, κατά την πρόσφατη ψηφοφορία επί του σχεδίου νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση, πιθανόν να μοιάζουν με πταίσμα μπροστά σε αυτά που έρχονται», διακινδυνεύει την πρόβλεψη κοινοβουλευτικός με μακρά εμπειρία και γνώση των διαδραματιζόμενων στο Περιστύλιο.

Μεταξύ των κρίσιμων νομοθετημάτων που οδεύουν προς τη Βουλή είναι, ασφαλώς, εκείνα που θα αφορούν αφενός τα νέα μέτρα, και αφετέρου –ενόψει των αποκρατικοποιήσεων- την κατάργηση της πρόβλεψης να κατέχει το ελληνικό δημόσιο το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών Οργανισμών που θεωρούνται στρατηγικού χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται ότι από την τρικομματική κυβερνητική πλειοψηφία των 179 βουλευτών (129 ΝΔ, 33 ΠΑΣΟΚ και 17 ΔΗΜΑΡ), μόνο 163 βρέθηκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας αποφασισμένοι να υποστηρίξουν με τη θετική τους ψήφο το νομοθέτημα του υπουργού Παιδείας. Οι περισσότερες διαρροές καταγράφηκαν από το ΠΑΣΟΚ με χαρακτηριστικότερη την αρνητική ψήφο του πρώην πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου. Οπως τότε, έτσι και μπροστά στις επικείμενες ψηφοφορίες, η προσοχή εκ νέου στρέφεται στους δύο μικρότερους κυβερνητικούς εταίρους χωρίς, ωστόσο, κάποιος να μπορεί να αποκλείσει διαφοροποιήσεις και από το γαλάζιο στρατόπεδο.

Το «καλό σενάριο» για την κυβέρνηση Σαμαρά προβλέπει περισσότερες απουσίες παρά αρνητικές ψήφους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, και με την αντιπολίτευση να έχει λάβει οριστική (;) απόφαση να δυσκολέψει την κυβέρνηση σε κάθε της βήμα, καταθέτοντας –εκτός των άλλων- συνεχώς προτάσεις για διεξαγωγή ονομαστικών ψηφοφοριών, ακόμα και η απουσία απ’ αυτές, εμπεριέχει σαφές πολιτικό μήνυμα για την «εύθραυστη» κυβερνώσα πλειοψηφία.

Οι υποψήφιοι «αντάρτες», τα σενάρια και η Λαγκάρντ

Οι κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης κατ’ αρχήν (ο οποίος πρόσφατα ήρθε σε ακραία προσωπική σύγκρουση με τον κ. Βενιζέλο), καθώς και ο κ. Α. Λοβέρδος θεωρούνται ως οι πλέον «επίφοβοι» για αποστασιοποίηση, απ’ το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Στη ΔΗΜΑΡ κυρίως δύο είναι τα ονόματα που αντιστοίχως «παίζουν», και είναι αυτά των κ. Οδ. Βουδούρη και Γ. Μιχελογιαννάκη, ενώ σημειώνονται και οι περιπτώσεις του κ. Γ.Πανούση όπως και του πάντα απρόβλεπτου κ. Γρ. Ψαριανού, οι οποίοι επί παραδείγματι φέ

Keywords
Τυχαία Θέματα