Πύρινη κόλαση στη Ρόδο – Η φωτιά έφτασε σε χωριό (video, photos)

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Συναγερμός έχει σημάνει από νωρίς το μεσημέρι στη Ρόδο με φωτιά η οποία πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις λόγω των δυνατών ανέμων που πνέουν στο νησί.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το πρωί σε δασική έκταση σε περιοχή νότια της Ρόδου, ανάμεσα στο μοναστήρι του Ασώματου και στο Φράγμα της Απολακκιάς και κατευθύν εται προς Σιάννα.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού, εθελοντικές ομάδες, οχήματα του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Παράλληλα, έχουν ζητηθεί ενισχύσεις με πυροσβεστικά αεροπλάνα

προκειμένου να προλάβουν την επέκταση της φωτιάς στην ευρύτερη περιοχή λόγω των ισχυρών ανέμων που φτάνουν τα 7 μποφόρ.

Ήδη έχουν απογειωθεί από την Σάμο δύο αεροπλάνα τύπου Κάναντερ για να βοηθήσουν στην κατάσβεση.

Επίσης από αέρος επιχειρεί και το πυροσβεστικό ελικόπτερο που εδρεύει στη Ρόδο.

Εκκενώνεται χωριό

Λόγω των ανεξέλεγκτων διαστάσεων που παίρνει η φωτιά, έχει ξεκινήσει η μερική εκκένωση της Απολακκιάς. Για λόγους ασφαλείας οι πολίτες μεταφέρθηκαν στην Κατταβιά. Στο χωριό παραμένουν μόνο οι άνδρες που βοηθούν εθελοντικά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ολες οι γυναίκες και τα παιδιά έχουν μεταφερθεί από το χωριό.

Οι τοπικές αρχές έχουν ενημερώσει τηλεφωνικά τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα σταλούν περισσότερα εναέρια μέσα για ενίσχυση αυτών που ήδη συμμετέχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης στο νησί.

Κάηκαν περιβόλια, στάβλοι, μηχανήματα

Οι φλόγες έφτασαν μέχρι το γήπεδο 5 επί 5 στην πλατεία του χωριού.

Επίσης, έχουν καταστραφεί περιβόλια περιμετρικά του χωριού, στάβλοι και αγροτικά μηχανήματα.

Λόγω των ανέμων η φωτιά επεκτείνετε στην Αρνίθα, με μέτωπα να αναζωπυρώνονται και στην Ιστριο.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα και δύο ελικόπτερα και επίγειες δυνάμεις. Στην κατάσβεσή της θα συνδράμουν δύο καναντέρ από τη Σάμο και το πυροσβεστικό ελικόπτερο που εδρεύει στα Μαριτσά.

Εκκενώνεται και δεύτερο χωριό!

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η φωτιά λόγω των ισχυρών ανέμων, καθώς υπάρχει κίνδυνος και για δεύτερο χωριό, την Αρνίθα, αλλά και για την Παναγία Σκιαδενή.

Το μέτωπο προς την Παναγία Σκιαδενή περιορίστηκε καθώς άλλαξε η φορά του ανέμου.

Αυτήν την ώρα οι πύρινες γλώσσες πλησιάζουν δεύτερο χωριό, την Ίστριο και για το λόγο αυτό έχει ξεκινήσει η εκκένωση του οικισμού.

Παράλληλα, δόθηκε ήδη εντολή για την ενίσχυση των δυνάμεων δασοπυρόσβεσης με 20 άτομα πεζοπόρου τμήματος από την Αθήνα. Στη Ρόδο αναμένεται και ο συντονιστής επιχειρήσεων της Π.Υ., υποστράτηγος ΠΣ Θεοδόσιος Δημακογιάννης λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης.

Δείτε βίντεο από το σημείο της φωτιάς

Το άρθρο Πύρινη κόλαση στη Ρόδο – Η φωτιά έφτασε σε χωριό (video, photos) εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα