Πτωχεύσεις «εξπρές» με το νέο πτωχευτικό κώδικα που προωθεί η κυβέρνηση

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Σύμφωνα με το νέο πτωχευτικό κώδικα που βρίσκεται στα σκαριά, θα εφαρμοστεί ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο σε ότι αφορά στις πτωχεύσεις των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Καθώς από την μία θα δίνεται η δυνατότητα σε κάποιες περιπτώσεις για την επιμήκυνση ακόμη και την διαγραφή χρεών για κάποιες επιχειρήσεις, από την άλλη θα ανοίξει ο δρόμος για πτωχεύσεις fast track.

Αντικρουόμενες

απόψεις

Η συγκεκριμένη προοπτική που αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να λάβει την μορφή νομοσχεδίου, χαρακτηρίζεται ως μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη από τους τραπεζικούς κύκλους, καθώς θα δοθεί η δυνατότητα διάσωσης υγιών επιχειρηματικών σχημάτων που αντιμετωπίζουν συγκυριακές δυσκολίες λόγω της κρίσης, την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη από την ΕΣΕΕ και την ΓΣΕΒΕΕ, καθώς με το νέο πλαίσιο θα οδηγηθούν στο κλείσιμο χιλιάδες επιχειρήσεις, όπως και στην ανεργία πάρα πολλοί εργαζόμενοι.

Μια άλλη σημαντική παράμετρος όπως αποκαλύπτει το newmoney.gr, είναι πως θα δίνεται η αρμοδιότητα στον εισηγητή επί της πτώχευσης να αξιολογεί αν στο αίτημα της πτώχευσης ως απόρροια αδυναμίας αποπληρωμής των χρεών συμπεριλαμβάνονται ποινικές ευθύνες, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά στα χρονικά, η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα να βρίσκονται αντιμέτωπες με ποινικά αδικήματα για την οικονομική τους δυσπραγία, που επήλθε ως απότοκο της οικονομικής κρίσης.

Ταυτόχρονα η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα κατασκευάζει και νέους επαγγελματικούς κλάδους. Καθώς θεσμοθετείται το επάγγελμα του «διαχειριστή πτωχεύσεων», ο οποίος θα ασχολείται με όλες τις διαδικασίες που αφορούν στην πτώχευση, όπως είναι οι προσημειώσεις ακινήτων, οι εγγραφές υποθηκών οι εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων όπως και όποια άλλα μέτρα θα λαμβάνονται εναντίον των οφειλετών. Στην πραγματικότητα ο νέος πτωχευτικός νόμος αποσκοπεί στην ταχεία εκκαθάριση της αγοράς από τα επιχειρηματικά σχήματα που δεν μπορούν να επιβιώσουν, ανοίγοντας τον δρόμο για να στηθούν σε όλη την χώρα ποινικά δικαστήρια για τους επιχειρηματίες που βρίσκονται σε αδυναμία αποπληρωμής των χρεών τους.

Το άρθρο Πτωχεύσεις «εξπρές» με το νέο πτωχευτικό κώδικα που προωθεί η κυβέρνηση εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα