«Ψυχρολουσία» από δανειστές-ΔΝΤ: Ούτε κούρεμα, ούτε εμπιστοσύνη

Κι ενώ ο Αλέξης Τσίπρας περιοδεύει σε Παρίσι, Στρασβούργο και Βρυξέλλες, δηλώνοντας πως δεν χρειάζονται νέα μέτρα, οι Κριστίν Λαγκάρντ και Γερούν Ντάισελμπλουμ τον…προσγειώνουν.

Ειδικότερα, η διευθύντρια του ΔΝΤ δεν αρκέστηκε να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση

να μην καθυστερεί και να εφαρμοστούν τα μέτρα που απαιτεί, αλλά αποκάλυψε ότι ελάφρυνση χρέους δεν συνεπάγεται και κούρεμα.

Λαγκάρντ: Ελάφρυνση δεν σημαίνει «κούρεμα»

Ειδικότερα, η Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε σαφές μήνυμα και στην Αθήνα και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους, ότι για να συνυπογράψει το ΔΝΤ το κλείσιμο της αξιολόγησης, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που εξασφαλίζουν τη σταθερότητα της οικονομίας και τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Το τελευταίο που χρειάζεται είναι η καθυστέρηση», τόνισε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του Ταμείου. Ωστόσο, φρόντισε να καταστήσει με αυστηρότητα ότι δεν τίθεται ζήτημα πολιτικής διαπραγμάτευσης ή πιο «χαλαρής» προσέγγισης του ελληνικού προγράμματος, τονίζοντας ότι «απαιτούνται πραγματικοί, ρεαλιστικοί αριθμοί και βιώσιμα μέτρα», τα οποία σε συνδυασμό με τις αποφάσεις για το χρέος, θα επιτρέψουν την ελληνική οικονομία να μπει σε σταθερή τροχιά.

Με απλά λόγια, αν δεν πειστούν στο ΔΝΤ ότι τα μέτρα που θα ψηφίσει η Αθήνα και οι αποφάσεις των Ευρωπαίων για το χρέος, δεν καταλήγουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, το ΔΝΤ δεν θα συνυπογράψει το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Η Λαγκάρντ όμως δεν έμεινε εκεί.Αποκάλυψε ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το κουαρτέτο. «Δεν θα φύγουμε. Ο τρόπος με τον οποίο θα συμμετέχουμε μπορεί να είναι διαφορετικός ανάλογα με τις δεσμεύσεις της Ελλάδα και την συμμετοχή των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά δεν θα αποχωρήσουμε» ανέφερε η κ. Λαγκάρντ

Ντάισελμπλουμ: Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, με τις δεσμεύσεις θα γίνει ελάφρυνση

«Αδύναμη» παραμένει η εμπιστοσύνη Ελλάδας και θεσμών, όπως δήλωσε από την Ουάσινγκτον ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ρίχνοντας δεύτερη «βόμβα», τονίζοντας πως οι δανειστές θα αποφασίσουν αν τα νομοσχέδια χρειάζονται τροποποιήσεις.

«Δεν μπορώ να κρίνω αν τα νομοσχέδια που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση είναι αρκετά και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup, μιλώντας στο Peterson Institute, συμπληρώνοντας πως στην αμερικανική πρωτεύουσα δεν θα ληφθεί επίσημη απόφαση για την Ελλάδα από τη στιγμή που θα συνεδριάσει το Eurogroup την επόμενη εβδομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα