Ψάξτε το παιδί απ’ τη Γερμανία κι όχι το φως μετά το σκοτάδι…

από την Αγγελική Γκαλμπένη

Φως μετά το σκοτάδι

Μια οικογένεια καθ’ όλα ευτυχισμένη (ερωτική ζωή, χρήματα, παιδιά, δουλειά, αγάπη), μετακομίζοντας από την πόλη στην επαρχία, έρχεται σε αντίθεση με τον τρόπο ζωής που κάνουν οι υπόλοιπες οικογένειες του Μεξικού, όπου και διαδραματίζεται η ταινία.

O σκηνοθέτης, σε διάφορες συνεντεύξεις του και δηλώσεις του, περιγράφει τα τεκταινόμενα της ταινίας του πολύ πιο ωραία απ’ ό,τι μας τα παρουσίασε μέσω της οθόνης. Η ταινία χωρίς λογική ροή, με ασυνάρτητα πλάνα και αχανές σενάριο περισσότερο κουράζει τον θεατή, παρά του περνάει το μήνυμα

της ζωής και του θανάτου που θέλει να δώσει ο δημιουργός της. Μέσα στην ταινία θα βρείτε ένα ειδικό φίλτρο που κάνει τις άκρες της εικόνας θαμπές και διπλές -κάτι που έγινε τυχαία, αλλά άρεσε στο σκηνοθέτη και το κράτησε.

Όσο και να μπλέκει ο Κάρλος Ρεϊγάδας στα λόγια του περί της ταινίας φιλοσοφικές έννοιες του διαφωτισμού, της θρησκείας ή του Αϊνστάιν, η ταινία είναι αφηρημένη και χαοτική. Το πιο ξεκάθαρο μήνυμα που περνάει, είναι αυτό του φθόνου των ανθρώπων, όπου ακόμα και φίλοι μεταξύ τους, μπροστά στην ανάγκη για χρήματα δε διστάζουν, όχι μόνο να ληστέψουν τον φίλο τους, αλλά να φτάσουν μέχρι και τη δολοφονία του.

Ο Ρεϊγάδας, πιθανώς, θα νόμιζε ότι αν σε μια ταινία μπλέξει εικόνες βίας, με άφθονα γυμνά πλάνα, με αναφορές σε αγελάδες, γαϊδούρια, σκυλιά, με περίεργο φίλτρο και αναλογία εικόνας για λήψεις σε ορεινές τοποθεσίες, βάλει μικρά παιδιά να παίζουν και την πασπαλίσει με την καταστροφική εξέλιξη της μεξικάνικης κουλτούρας, τότε θα έφτιαχνε ένα αριστούργημα που θα ξετρέλαινε κριτικούς και κοινό.

Βέβαια, για να διορθώσω λίγο το τελευταίο, δίνει περισσότερο βάση στους κριτικούς και όχι στο κοινό, μιας που μαζί τους τα πάει πολύ καλά το «κακό παιδί» του μεξικάνικου κινηματογράφου. Έχει αποσπάσει πολλαπλά βραβεία στις Κάννες -από την πρώτη του ταινία κιόλας «Japon»- ενώ «Το φως μετά το σκοτάδι» απέσπασε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ Καννών 2012!

Το κοινό, μάλλον, θα πρέπει να πειστεί από τα βραβεία που έχει πάρει ο σκηνοθέτης για να επιλέξει να δει μια ταινία του. Σαν να κάνει τη διατριβή του πάνω σε σκηνοθετικές έννοιες μου φαίνεται εμένα, παρουσιάζοντας κάθε φορά με καμάρι -και την έπαρση που του αρμόζει- την καινούργια εργασία του στους διψώντες για το διαφορετικό. Ας σημειώσω, άμα δεις φως μη μπεις, ακολουθεί σκοτάδι –πιθανώς γιατί τα μάτια σου θα κλείσουν από μόνα τους μετά το πρώτο μισάωρο (το πολύ)!

*Η ταινία παίζεται αποκλειστικά στον κινηματογράφο ΑΣΤΥ (Κοραή 4)
ΔΡΑΜΑ, 114’/ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΣΕΝΑΡΙΟ: ΚΑΡΛΟΣ ΡΕΪΓΑΔΑΣ/ ΠΑΙΖΟΥΝ: ΡΟΥΤ ΡΕΪΓΑΔΑΣ, ΕΛΕΑΖΑΡ ΡΕΪΓΑΔΑΣ, ΑΔΟΛΦΟ ΧΙΜΕΝΕΣ, ΝΑΤΑΛΙΑ ΑΣΕΒΕΔΟ/ ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΜΕΞΙΚΟ

Το παιδί απ’ τη Γερμανία

Ένα παιδί γεννιέται, αλλά υπάρχει κάποιος στην οικογένεια που δεν χαίρεται καθόλου. Η γιαγιά του νεογέννητου κρατάει στην καρδιά της καλά κρυμμένο ένα μυστικό, που εδώ και 50 χρόνια της έχει στερήσει τη χαρά και το χαμόγελο. Μόνο μετά το θάνατό της, η κόρη της ανακαλύπτει όλο και περισσότερα στοιχεία για το παρελθόν της μητέρας της. Το αποκορύφωμα έρχεται όταν εμφανίζεται ξαφνικά στο σπίτι της ένας άνδρας που ισχυρίζεται ότι είναι αδερφός της. Μέχρι να αποφασίσει, όμως, να συζητήσει μαζί του, για να μάθει την αλήθεια και την ιστορία του, αυτός δολοφονείται στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του. Πριν καλά το καταλάβει βρίσκεται μπλεγμένη σε μια ιστορία απάτης, που δεν έχει να κάνει τόσο με τη ρομαντική ιστορία που φαινόταν να ξετυλίγει στην αρχή, όσο με πολιτικά οφέλη και συνομωσίες. Όσο πιο κοντά φτάνει στη λύση του μυστηρίου, τόσο περισσότεροι χάνουν τη ζωή τους, μέχρι να κινδυνεύσει και η ίδια.

Η ιστορία τρέχει με ωραίο ρυθμό, ενώ η πλοκή δίνεται με έξυπνο τρόπο, ώστε εκεί που νομίζεις ότι βρήκες την απάντηση, σου προσθέτει ερωτήματα! Αξιόλογες ερμηνείες απ’ όλους τους ηθοποιούς, με την πρωταγωνίστρια να καταγράφει την ιστορία και την αγωνία με πολύ λεπτά αντανακλαστικά, που την τοποθετούν αμέσως στη θέση στην οποία την θέλει ο σκηνοθέτης αβίαστα. Ακόμη μια ταινία που βασίζεται σε λογοτεχνικό μυθιστόρημα (κυκλοφορεί και στα ελληνικά), δίνοντας σημαντικά στοιχεία για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στις σκανδιναβικές χώρες. Απόφθεγμα της ταινίας: Όλοι είναι ένοχοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Και αποδεικνύεται συχνά.
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ, 109’/ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: ΠΕΡ ΧΑΦΕΝΓΙΟΡΝΤ/ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΑΜΙΛΑ ΛΑΚΜΠΕΡΓΚ/ ΠΑΙΖΟΥΝ: ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΓΚΑΛΙ, ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΟΥΛΦΣΑΤΕΡ, ΓΙΑΝ ΜΑΛΜΕΓΙΟ/ ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΣΟΥΗΔΙΑ

Τα προσεχώς με λίγα… λόγια!
• 12/3 Το ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου έρχεται μόνο σε επιλεγμένες αίθουσες (Η ΝΟΝΑ)
• «Ο έρωτας είναι το τέλειο έγκλημα», γαλλικής παραγωγής θρίλερ από τις 13/3 στους ελληνικούς κινηματογράφους.
• Επίσης στις 13/3, η ρομαντική βιογραφία του Ralph Fiennes ( με πρωταγωνιστή τον ίδιο), εξιστορεί τη μυστική ερωτική ζωή του συγγραφέα Τσαρλς Ντίκενς (Η αόρατη γυναίκα).
• «Τα Muppets καταζητούνται. Οι αγαπημένοι ήρωες μπλέκουν σε μια επικίνδυνη περιπέτεια στην Ευρώπη! Από 27/3 στους κινηματογράφους.

Keywords
Τυχαία Θέματα