Ψάχνουν τη «χρυσή τομή» Στουρνάρας-τρόικα

Συνάντηση στις 16:00 θα έχει σήμερα (Τρίτη) ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με τους εκπροσώπους της τρόικας, προκειμένου να υπάρξει σύμπνοια απόψεων για τα ζητήματα που εκκρεμούν, με προεξέχον την κινητικότητα στο δημόσιο και τη ρύθμιση των τραπεζικών δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, ωστόσο μετατέθηκε μια ημέρα μετά, προκειμένου ετοιμαστούν επαρκώς οι δύο πλευρές. Για το λόγο αυτό άλλωστε ο υπουργός

Οικονομικών είχε συνάντηση τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ούτως ώστε να είναι πλήρως «διαβασμένη» η ελληνική πλευρά στις συζητήσεις με την τρόικα, ειδικά μετά τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και το «διαζύγιο» Εθνικής-Eurobank.

«Αγκάθι» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης παραμένει το δημόσιο

Βγαίνοντας τη Δευτέρα από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Στουρνάρας ρωτήθηκε αν μπορεί να κλείσει μέχρι την Παρασκευή η συμφωνία με την τρόικα, προκειμένου να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης. Ο ίδιος απάντησε ότι δεν μπορεί αν γνωρίζει κάτι τέτοιο, σημειώνοντας πάντως πως ο ίδιος πρέπει να αναχωρήσει την Πέμπτη για τις Βρυξέλλες και τη συνεδρίαση του Eurogroup. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία με την τρόικα έχει δύο σκέλη: Το πρώτο σχετίζεται με την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, η οποία προϋποθέτει την έγκριση του σχεδίου αποχωρήσεων από το Δημόσιο και το δεύτερο στη συνολική αξιολόγηση των επιδόσεων της οικονομίας, προκειμένου να αποδεσμευτεί η δόση των 6 δισ. ευρώ, που αναλογεί στο β’ τρίμηνο.

Ειδικά για το θέμα της κινητικότητας στο δημόσιο, με βάση τα δεδομένα, περίπου 2.000 επίορκοι θα απομακρυνθούν έως τον Ιούνιο, ενώ έως τα τέλη του 2013 θα απομακρυνθούν ακόμη 5.000 υπάλληλοι με βαριά πειθαρχικά παραπτώματα. Πέραν αυτών των ειδικών κατηγοριών, την πόρτα της εξόδου από το δημόσιο θα δουν επιπλέον 20.000 υπάλληλοι έως τα τέλη του 2014.

Σύμφωνα με τα «Νέα», οι δανειστές βλέπουν θετικά το αίτημα της κυβέρνησης για προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, το οποίο θα καλύψει τα κενά που θα προκληθούν από την απομάκρυνση των 2.000 επίορκων υπαλλήλων σε κρίσιμες υπηρεσίες -ιδίως σε εφορίες, πολεοδομίες και στον χώρο της Υγείας. Για την άμεση κάλυψη αυτών των θέσεων υπάρχει συμφωνία ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, ενώ προβλέπεται ότι θα ισχύσει η αναλογία 1:1 και θα παρακαμφθεί η γενική αναλογία 1:5 που ισχύει για τις προσλήψεις και αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Ο σχεδιασμός που εξετάζεται προβλέπει την απομάκρυνση έως τον Ιούνιο περίπου 2.000 επίορκων υπαλλήλων, που αντιμετωπίζουν κακουργηματικές διώξεις. Μάλιστα, προκειμένου να ξεπεραστούν τυχόν νομικά ζητήματα, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δεν θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό μέχρις ότου τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους.

Έως τα τέλη του 2013 αναμένεται να απομακρυνθούν άλλοι 5.000 υπάλληλοι που έχουν υποπέσει σε βαριά πειθαρχικά παραπτώματα, είναι άφαντοι από την υπηρεσία τους κ.λπ. Άλλωστε, έως τα τέλη του 2014 άλλες 20.000 υπάλληλοι θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Από αυτούς, το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει ότι περίπου 8.000 θα βρεθούν τελικώς εκτός Δημοσίου.

«Η τρόικα δεν έθεσε βέτο στη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank»

Κόντρα στη λογική ερμηνεία των γεγονότων και στις συγκλίνουσες δημοσιογραφικές πληροφορίες των τελευταίων ημερών –οι οποίες προέρχονταν κυρίως από κυβερνητικές πηγές– ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, «ξεκαθάρισε» τη Δευτέρα πως η τρόικα «δεν έθεσε κανένα βέτο στη συγχώνευση» της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας κάλεσε «να μην προτρέχουν» όσους μιλούν για «ναυάγιο» στη συγχώνευση, σημειώνοντας πως αυτό που συνέβη ήταν πως οι δύο τράπεζες απέστειλαν απάντηση στην Τράπεζα της Ελλάδας ότι δεν μπορούν να βρουν το 10% των κεφαλαίων που απαιτούνται.

«Επομένως τώρα δεν μπορούν αυτές να κρίνουν αν θα πρέπει να συνεχιστεί η συγχώνευση, θα πρέπει να αποφασίσει ο νέος μέτοχος όταν θα γίνει η κεφαλαιοποίηση, που θα είναι το ΤΧΣ. Δεν σημαίνει ότι ναυάγησε η συγχώνευση. Μπορεί να γίνει ή να μην γίνει, ανάλογα με τα κριτήρια που θα χρησιμοποιήσει το ΤΧΣ με βάση το δημόσιο συμφέρον. Άρα, ουδείς έβαλε βέτο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας «εγώ θα ήθελα να είχαν βρει τα 10 δισ.».

Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας δείχνει να λησμονεί πως το μεγάλο τραπεζικό deal «μπλόκαρε» αμέσως μετά τη συνάντηση τού οικονομικού επιτελείου με το κλιμάκιο της τρόικας, το απόγευμα της Κυριακής, κι ενώ ήδη διέρρεαν πληροφορίες πως οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν επιθυμούν τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, καθώς θα δημιουργεί ένας τεράστιος όμιλος, δύσκολα «διαχειρίσιμος» ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα