Προβληματίζουν τρόικα και κυβέρνηση οι αριθμοί

Στην Αθήνα αναμένονται εκ νέου οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, καθώς επικρατεί προβληματισμός πως δεν τους βγαίνουν τα νούμερα και σειρά στόχων δεν επιτυγχάνεται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ, ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη της τρόικας, το χρηματοδοτικό κενό στον ΕΟΠΥΥ μπορεί και να ανέλθει σε 2,5 δισ. ευρώ, ενώ από το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι

δεν υπερβαίνει τα 800 εκατ. ευρώ. Για τον συγκεκριμένο λόγο, άλλωστε, ειδική επιτροπή της τρόικας έχει «εγκατασταθεί» στο υπουργείο Υγείας, με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, πάντως, να απορρίπτουν τη λήψη νέων μέτρων.

Στις διαπραγματεύσεις μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης παραμένουν αρκετά ανοιχτά θέματα όπως η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και η διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων συν τις απολύσεις. Επίσης, η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς και οι αποκρατικοποιήσεις, για τις οποίες προβλέπεται αναθεώρηση, μετά το «ναυάγιο» της ΔΕΠΑ.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί ο φετινός στόχος των εσόδων, ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Ενστάσεις φέρεται να εγείρουν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας και στο σκέλος των εσόδων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αμφισβητείται η πρόβλεψη της κυβέρνησης για εισπράξεις 3,17 δισ. ευρώ από τον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα το 2014.

Αιτία της αμφισβήτησης αυτής είναι το προτεινόμενο σύστημα που θεωρείται από την τρόικα «πολύπλοκο και αβέβαιο ως προς το αποτέλεσμά του».

Μάλιστα, υπάρχουν και εισηγήσεις για συνέχιση της σημερινής διαδικασία είσπραξης του τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ!

Τέλος, ένα ακόμα θέμα που απασχόλησε, είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δε πρόκειται να γίνει δεκτή η εισήγηση της κυβέρνησης για μείωσή του.

Η τρόικα σε δήλωσή της για την οικονομική πορεία της Ελλάδος από την επίσκεψή της, υποστήριξε ότι «η αποστολή του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που διεξάγει συνομιλίες για την επανεξέταση του οικονομικού προγράμματος της Κυβέρνησης, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο». Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει πριν το τέλος του τρέχοντος μηνός.

Keywords
Τυχαία Θέματα