Πρωτογενές πλεόνασμα για το κράτος που δεν πληρώνει

Από τη στιγμή που το ελληνικό Δημόσιο καθυστερεί να πληρώσει όσα οφείλει στους ιδιώτες, το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να υπερηφανεύεται πως καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα. Σύμφωνα λοιπόν, με ανακοίνωση από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, «το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι θετικό, παρουσιάζοντας πλεόνασμα περίπου 970 εκατ. ευρώ, το πρώτο τρίμηνο του έτους».

Ωστόσο, στην επόμενη φράση, το υπουργείο συμπληρώνει πως έχουν χρηματοδοτηθεί δαπάνες για εξοφλήσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και επιστροφές φόρων συνολικού ύψους – μόλις

– 1,7 δισ. ευρώ, τη στιγμή που οι απαιτήσεις είναι πολλαπλάσιες και που υπάρχει σοβαρή έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Αυτή τη στιγμή, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές διαμορφώνονται στα 7,9 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 4 δισ. ευρώ προέρχονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, 1,9 δισ. ευρώ από νοσοκομεία και το 1 δισ. ευρώ από τους ΟΤΑ.

Υπενθυμίζεται πως το εμφανιζόμενο πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του πρώτου τριμήνου, είναι αποτέλεσμα «τεχνικών» παρεμβάσεων: πιο συγκεκριμένα, προέκυψε επειδή δεν πληρώθηκαν δαπάνες ύψους 1,1 δισ. ευρώ και δεν έχουν επιστραφεί φόροι παρελθόντων ετών ύψους 570 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου:

«Τα ταμειακά στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για το Μάρτιο παρέχουν ποσοτικές ενδείξεις που δείχνουν την ικανοποιητική πορεία των δημοσίων οικονομικών της χώρας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Σύμφωνα με τα ταμειακά στοιχεία το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι θετικό, παρουσιάζοντας πλεόνασμα περίπου 970 εκατ. ευρώ, το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ, παράλληλα, έχουν χρηματοδοτηθεί δαπάνες για εξοφλήσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και επιστροφές φόρων συνολικού ύψους περίπου 1,7 δισ. ευρώ.

Επίσης, θετικό είναι και το πρωτογενές αποτέλεσμα, χωρίς τη διόρθωση των ταμειακών στοιχείων, του Κρατικού Προϋπολογισμού, ενώ καλύτερη από πέρυσι είναι η δημοσιονομική εικόνα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ).

Επίσης, το Μάρτιο τα σωρευτικά επίπεδα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και των εκκρεμών επιστροφών φόρων διαμορφώθηκαν στα 7,9 δισ. ευρώ και 244 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους (από 8,1 δισ. ευρώ και 723 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2012), καταδεικνύοντας ξεκάθαρα τα θετικά αποτελέσματα της διαδικασίας αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεκίνησε στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2012 (ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς).

Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών έχει καταφέρει, εντός του πρώτου τριμήνου του έτους, την επίτευξη των βασικότερων ενδιάμεσων στόχων των διαρθρωτικών αλλαγών στο πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης, καθώς:

• Η συμμετοχή των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στο Μητρώο Δεσμεύσεων ανέρχεται στο 95% επί του συνόλου των παλαιών φορέων, έναντι στόχου για συμμετοχή 91%, και στο 65% επί του συνόλου των νέων φορέων, έναντι στόχου για συμμετοχή 55%.

• Η απόκλιση, ως προς τους νέους φορείς, μεταξύ αυτών που υποβάλλουν μηνιαία στοιχεία μέσω Δελτίων και αυτών που καταχωρούν τα στοιχεία τους στο Μητρώο Δεσμεύσεων ανήλθε στο 10%, που είναι σημαντικά μικρή απόκλιση, καθώς ο στόχος ήταν για 30%, υπογραμμίζοντας τη σημαντική αύξηση της συμμόρφωσης των φορέων.

Πρόκειται, συνεπώς, για αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν την ορθή κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας, αποδεικνύοντας ότι η Κυβέρνηση πορεύεται σταθερά, βήμα-βήμα, προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.»

Keywords
Τυχαία Θέματα