Πρωτέα: Το «πανέμορφο» και κερδοφόρο άνθος που εξάγει η Κρήτη στη Ρωσία

Το άνθος Πρωτέας έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των εναλλακτικών καλλιεργητών στην Κρήτη, οι οποίοι το εξάγουν κυρίως στη Ρωσία . Το όνομα του φυτού έλκει την ονομασία του από το θεό Πρωτέα, ο οποίος όπως και το φυτό κατά βούληση άλλαζε μορφή.

Τα λουλούδια Πρωτέες κατάφεραν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των βοτανολόγων που επισκέφτηκαν το Ακρωτήρι Καλής Ελπίδας το 17ο αιώνα. Το 18ο αιώνα πολλά είδη μεταφέρθηκαν

στην Ευρώπη και ήταν εξαιρετικά δημοφιλή στους βοτανολόγους.

Είναι εξωτικό φυτό, με μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό κι εξίσου μεγάλο περιθώριο κέρδους.

Η πρωτέα είναι ένας πολυετής θάμνος, φτάνει σε ύψος τα 2μ., ανθίζει την άνοιξη ή το καλοκαίρι, σε ορισμένες περιπτώσεις και το φθινόπωρο και καλλιεργείται σε φτωχά σε άζωτο και φώσφορο εδάφη, που έχουν καλή στράγγιση.

Μπορεί να ανεχθεί θερμοκρασίες από -6 έως 40 βαθμούς Κελσίου, δεν απαιτεί λιπάνσεις και η διάρκεια ζωής της είναι από 6 έως 8 χρόνια, ενώ υπάρχουν περισσότερες από 1.400 ποικιλίες.

Η Κρήσσα Γη είναι ο συνεταιρισμός εναλλακτικών καλλιεργειών στην Κρήτη, που εξάγει, κυρίως στη Ρωσία, τα εξωτικά άνθη της πρωτέας. Με 4 χρόνια λειτουργίας και 100 μέλη που καλλιεργούν φραγκόσυκα και πρωτέα, η Κρήσσα Γη άρχισε περίπου πριν από 3 χρόνια να καλλιεργεί, δοκιμαστικά πρωτέα. Η μέση τιμή χονδρικής είναι 0,15 ευρώ ανά άνθος, ήτοι το στρέμμα μπορεί να αποφέρει έως 2.000 ευρώ.

Πηγή: greenweek.gr

Keywords
Αναζητήσεις
σαβιλ φυτο ρωσικο, θαμνος πρωτεας
Τυχαία Θέματα