Πρόταση «βόμβα» task force-ΔΝΤ για συντάξεις

Συνεχίζουν να προκαλούν οι «εκ του εξωτερικού σωτήρες» προτείνοντας περικοπές συντάξεων ανάλογα με την περιουσιακή κατάσταση των δικαιούχων… Την πρόταση έκανε στο υπουργείο Εργασίας η ομάδα Ράιχενμπαχ μαζί με συμβούλους του ΔΝΤ. Οι εισηγητές αντιγράφουν το μοντέλο της Αυστραλίας, συναντώντας την άρνηση της ελληνικής πλευράς, όπως διαρρέουν πηγές του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», θέμα νέας αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού φωτογραφίζοντας το σύστημα της Αυστραλίας ήγειρε χθες (26/11) η

ομάδα των συμβούλων της τεχνικής βοήθειας σε συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Τα κλιμάκια, υπέδειξαν ως πλέον ενδεδειγμένη λύση για το πρόβλημα του ασφαλιστικού στην Ελλάδα τη χορήγηση «συντάξεων βάσει εισοδήματος». Η πρόταση αυτή, μετά και τις επαφές που είχαν στα μεγάλα Ταμεία αντικρούστηκε από την πλευρά του υπουργείου, ενώ η συζήτηση που ακολούθησε έγινε σε αρκετά έντονο ύφος.

Το σύστημα στην Αυστραλία προβλέπει συντάξεις ανάλογα με το συνολικότερο εισόδημα που έχει από άλλες πηγές ο ασφαλισμένος συμπεριλαμβανομένης και της αποτίμησης της ακίνητης περιουσίας του. Το ποσό της σύνταξης εξαρτάται όχι μόνο από την ηλικία, τα έτη ασφάλισης ή την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου αλλά και από τη γενικότερη εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση.

Για κάθε μία κατηγορία συνταξιούχων (άγαμος, σε συμβίωση, διαζευγμένος με αναπηρία) είτε πρόκειται για πλήρη σύνταξη, είτε για μερική συνταξιοδότηση προβλέπονται διαφορετικά πλαφόν συνολικού εισοδήματος, πάνω από το οποίο επέρχεται μείωση σύνταξης. Επί παραδείγματι, για τον άγαμο πλήρους σύνταξης με ιδιοκατοίκηση το περιουσιακό όριο, πάνω από το οποίο αρχίζει μείωση της σύνταξης, ορίζεται το ποσό των 132.350 ευρώ. Για κάθε 672 ευρώ πάνω από το συγκεκριμένο πλαφόν, η σύνταξη μειώνεται κατά περίπου 1 ευρώ (1,50 δολάριο Αυστραλίας) κάθε δεκαπενθήμερο.

H συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας έγινε στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επαφών που πραγματοποιούν οι τεχνικοί σύμβουλοι -οι οποίοι εισηγήθηκαν το νέο σύστημα αναμόρφωση εισφορών της κοινωνικής ασφάλισης με διοικητές Ταμείων, υπηρεσιακούς παράγοντες, στελέχη του υπουργείου αλλά και με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση.

Διάψευση από το υπουργείο

Με δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας διαψεύδει τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος, σημειώνοντας πως είναι εκτός πραγματικότητας και πως ποτέ δεν έχουν τεθεί στον υπουργό Εργασίας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας αναφέρει:

«Με αφορμή τα σημερινά δημοσιεύματα περί προτάσεων για αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, από το υπουργείο Εργασίας ανακοινώνεται ότι τέτοιες προτάσεις όχι μόνο δεν έχουν τεθεί στον υπουργό Εργασίας αλλά είναι και εκτός πραγματικότητας.

Και αυτό διότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας στηρίζεται στην τριμερή χρηματοδότηση, έχει δημόσιο και καθολικό χαρακτήρα και δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής του.

Αντίθετα με νοικοκύρεμα και με συγκροτημένες οργανωτικές δράσεις, όπως το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, ενισχύεται η βιωσιμότητα του συστήματος και στηρίζονται οι παροχές του, για τις οποίες ο υπουργός Εργασίας και συνολικά η κυβέρνηση, έχουν επανειλημμένως τονίσει ότι δεν θίγονται».

Keywords
Τυχαία Θέματα