Πρόταση για μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων κατά 25%

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης προωθεί νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει 25% μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων. Το εν λόγω σχέδιο νόμου μεταβιβάστηκε στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Θανάση Τσούρα, προκειμένου να συζητηθεί.

Σε αυτό υπάρχουν 15 τομές για την αλλαγή του καθεστώτος κρατικής χρηματοδότησης των κοινοβουλευτικών κομμάτων, οι οποίες προτείνεται να ισχύσουν από το 2013. Οι σημαντικότερες

αλλαγές οι οποίες θα τεθούν σε διαβούλευση από τα κόμματα, είναι:

-Μείωση του ποσοστού της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων κατά 25% και θέσπιση ανώτατου ορίου (40.000.000 ευρώ), ώστε η βελτίωση των κρατικών εσόδων να μην οδηγεί σε αύξηση των κονδυλίων.

-Ο υπολογισμός της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης θα πραγματοποιείται με βάση τα έσοδα του κράτους της προηγούμενης χρονιάς. Η καταβολή της ετήσιας χρηματοδότησης θα γίνεται σε τέσσερις τριμηνιαίες δόσεις.

-Η απαγόρευση της εκχώρησης ως εγγύησης στις τράπεζες της κρατικής χρηματοδότησης πέραν του τρέχοντος έτους.

-Η απαγόρευση της σύναψης νέων δανείων με εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση από κόμματα που έχουν οφειλές προς τράπεζες μέχρι την εξόφληση των υφιστάμενων δανείων τους.

-Η χρηματοδότηση για τις εκλογές θα γίνεται μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια, ανεξάρτητα από τον αριθμό των εκλογικών αναμετρήσεων (βουλευτικές εκλογές) που θα πραγματοποιούνται. Το ύψος της εκλογικής αποζημίωσης υπολογίζεται με το 25% της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.

Πηγή: imerisia.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα