Πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με την Τρόικα διαμηνύει το Eurogroup

«Η τρόικα αναμένει το αποτέλεσμα των εκλογών, πριν μπορέσει να επιστρέψει στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η πέμπτη αποστολή προόδου», επισημαίνεται σε ενημερωτικό έγγραφο του Jeroen Dijsselbloem για την συνάντηση του Eurogroup της Δευτέρας, με την Ελλάδα να είναι 2ο θέμα στην ατζέντα.

Στο έγγραφο γίνεται σαφές σε εκτενή αναφορά για τη

χώρα ότι «η αντίστοιχη δόση θα καταβληθεί μόνο μετά την ολοκλήρωση της αποστολής προόδου και μετά από μια θετική αξιολόγηση από την τρόικα για την εφαρμογή του προγράμματος». Επισημαίνεται επίσης ότι «το Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους εξέφρασε την άποψη ότι «πιθανές επόμενες επιλογές εξαρτώνται από την επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και των εθνικών διαδικασιών». Δεν γίνεται καμία αναφορά για το ποιες είναι αυτές οι «επιλογές», ούτε αναφέρεται στο κείμενο η προληπτική πιστοληπτική γραμμή.

Όσο για τον χρόνο επιστροφής, γίνεται σαφές ότι πρώτα θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση και προχωρά σε… αναλυτικά μαθήματα εκλογικών διαδικασιών προς τους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης. Όπως αναφέρεται στην ημερήσια διάταξη για το θέμα της Ελλάδας, «αναμένεται ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατάσταση του δανειακού προγράμματος και την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα», ενώ επαναλαμβάνεται ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο τέλος του 2014, δεν κατέστη εφικτή η ολοκλήρωση της 5ης αναθεώρησης και γι’ αυτό το Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου συμφώνησε σε μια τεχνική παράταση του προγράμματος δανεισμού του EFSF κατά δύο μήνες, ενώ στις 19 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκαν όλες οι εθνικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, αλλά και η απόφαση του EFSF για παράταση «μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2015».

Γίνεται, παράλληλα, εκτενής αναφορά στην εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα. Στην αποτυχία ανάδειξης του Σταύρου Δήμα στην προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά και στο τι θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές της Κυριακής. Εξηγεί το ελληνικό Σύνταγμα, την διαδικασία των 3 διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης στα κόμματα, που αν αποτύχουν θα ακολουθήσει κάλεσμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη σύγκλιση του νέου κοινοβουλίου σε σώμα στις 5 Φεβρουαρίου και στις 6 Φεβρουαρίου την εκκίνηση της διαδικασίας εκλογής νέου Προέδρου. Αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, «νέες εκλογές θα λάβουν χώρα» περίπου έναν μήνα μετά τις πρώτες εκλογές, αναφέρεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα