Πρόσβαση στην ιρανική στρατιωτική βάση Παρσίν ζητά η ΙΑΕΑ

Πρόσβαση στην ιρανική στρατιωτική βάση Παρσίν, ζητά η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), κατα την επίσκεψη μιας ομάδας επιθεωρητών της υπηρεσίας στην Τεχεράνη αυτή την εβδομάδα.

«Ελπίζουμε ότι το Ιράν θα μας επιτρέψει να επισκεφθούμε το Παρσίν και αν συμβεί αυτό θα χαιρετίσουμε την ευκαιρία και θα είμαστε έτοιμοι να πάμε», δήλωσε ο επικεφαλής των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ Χέρμαν Νέκερτς, ο οποίος πρόκειται να βρεθεί αύριο μαζί με μια ομάδα επιθεωρητών στην Τεχεράνη προκειμένου

να εξασφαλίσει μια συμφωνία που θα δίνει στην ΙΑΕΑ μεγαλύτερη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του Ιράν, σε έγγραφα και ανθρώπους, προκειμένου να εξετάσει τη φύση του ιρανικού προγράμματος.

Η ΙΑΕΑ πιστεύει ότι η στρατιωτική βάση του Παρσίν αποτελεί χώρο εκτέλεσης πειραμάτων με συμβατικά εκρηκτικά τα οποία χρησιμοποιούνται για πυρηνικά όπλα και από τις αρχές του χρόνου έχει ζητήσει να αποκτήσει πρόσβαση στη βάση.

Το Ιράν από την πλευρά του επίσημα διαψεύδει τους ισχυρισμούς της ΙΑΕΑ, ενώ έχει αρνηθεί την πρόσβαση στους επιθεωρητές της Υπηρεσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα