Προσπάθεια καθυστέρησης από την τρόικα με διευκρινήσεις που… ήδη έχουν διευκρινιστεί

Ήρθε τα σήμερα τα ξημερώματα το απαντητικό στις ελληνικές κυβερνητικές προτάσεις email της τρόικας και σε αυτό, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις επί των προτάσεων της κυβέρνησης, ώστε να επέλθει η συμφωνία η οποία θα επιτρέψει στην τρόικα να έρθει για την συνέχιση της 5ης αξιολόγησης στην Αθήνα.

Οι

διευκρινίσεις θα παρασχεθούν άμεσα και εντός της ημέρας σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και της τριμερούς, ενώ πολλές είναι πλέον οι φωνές από την κυβερνητική πλευρά που κάνουν λόγο για σκόπιμη καθυστέρηση από την πλευρά των εκπροσώπων των δανειστών μας έτσι ώστε να αναγκαστεί η κυβέρνηση να συμφωνήσει με την παράταση του προγράμματος για διάστημα από τρείς έως έξι μήνες.

ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ εμφανίζονται στο email που έστειλαν, επιφυλακτικοί για την απόδοση κάποιων δημοσιονομικών παρεμβάσεων ( π.χ. αύξηση φορολογικής συμμόρφωσης στο σκέλος των αποδείξεων μέσω λαχειοφόρου αγοράς) και φαίνεται να ζητούν εναλλακτικά ισοδύναμα μέτρα στην περίπτωση που οι προτεινόμενες παρεμβάσεις δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης τονίζεται ότι έχουν δοθεί και ξαναδοθεί η απαραίτητες εξηγήσεις όμως η τρόικα κωλλυσιεργεί για τον λόγο που αναφέραμε πιο πάνω, ενώ από το κυβερνητικό επιτελείο θα καταστεί σαφές πλέον προς τους εκπροσώπους της τριμερούς ότι η δυνατότητα της κυβέρνησης για να παρθούν επιπλέον μέτρα έχει εξαντληθεί, ενώ είναι έντονη η δυσαρέσκεια, γεγονός που φάνηκε και από την χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού.

Πάντως, τα πλαίσια πλέον είναι ασφυκτικά και δύσκολα μπορεί να υπάρξει μια αποτυπωμένη σε κείμενο συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, για να ληφθούν αποφάσεις για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και την προληπτική γραμμή στήριξης στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ την προσεχή Δευτέρα θα πρέπει να παρουσιαστεί στο Eurogroup η συμφωνία σε επίπεδο στελεχών (staff-level agreement), κάτι που πλέον μοιάζει σχεδόν απίθανο.

Επίσης ακόμα πιο πιεστικά λειτουργεί και το γεγονός ότι από μεθαύριο Παρασκευή αρχίζουν σταδιακά να σταματούν τις εργασίες τους εν όψει Χριστουγέννων πολλά από τα κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης που πρέπει να εγκρίνουν τις αποφάσεις που θα λάβει το Eurogroup (είτε της 8ης Δεκεμβρίου , είτε ένα Eurogroup που θα συγκληθεί με τηλεδιάσκεψη) για την «νέα ημέρα» του ελληνικού προγράμματος. Για το θέμα αυτό από το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται να λένε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη για παράταση του προγράμματος για έναν το πολύ ακόμα μήνα έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι τεχνικές διαδικασίες για την προληπτική γραμμή στήριξης.

Συμπερασματικά, είναι εύκολο να συμπεράνει κάποιος ότι οι δανειστές μας επιθυμούν παράταση του προγράμματος με τον ανάλογο βέβαια έλεγχο, ενώ και το ΔΝΤ έχει σκληρύνει τη στάση του καθώς δεν θέλει για λόγους πρεστίζ να βγει από το πρόγραμμα πριν από τον Μάρτιο του 2016 και προσπαθεί με καλυμμένο τρόπο να «τορπιλίσει» ουσιαστικά τη συμφωνία η οποία θα επιτρέπει στην Ελλάδα να μην χρησιμοποιήσει το υπόλοιπο του προγράμματος του.

Keywords
Τυχαία Θέματα