Προσπαθεί να βρει συμμάχους ο Ομπάμα

Πλησιάζει η συνεδρίαση στο Κογκρέσο για τη Συρία και ο αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα ετοιμάζει μπαράζ συνεντεύξεων, ενώ ο σύρος πρόεδρος προειδοποιεί σε αμερικανικό κανάλι πως θα υπάρξει απάντηση από τους συμμάχους του, ενώ παράλληλα επιμένει πως δεν υπάρχουν αποδείξεις για τη χρήση χημικού οπλοστασίου.

Σε συνέντευξή του στο CBS ο Μπασάρ αλ Άσαντ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι διαστρεβλώνουν

την αλήθεια για την χρήση του χημικού οπλοστασίου από τη Δαμασκό, ενώπροειδοποίησε πως πλήγμα θα προκαλούσε απάντηση από τους συμμάχους της Συρίας και απευθύνθηκε ευθέως στους φόβους των Αμερικανών για άλλη μία αδιέξοδη περιπέτεια στη Μέση Ανατολή. «Το μήνυμα προς τον αμερικανικό λαό ότι δεν ήταν καλή εμπειρία για αυτούς να εμπλακούν σε πολέμους και συγκρούσεις και ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν θετικά και δεν θα έπρεπε να εμπλακούν εκ νέου», δήλωσε η δημοσιογράφος Τσάρλι Ρόουζ.

Σε ερώτηση εάν ανησυχεί ότι ενδεχόμενη επίθεση θα αποτελέσει πλήγμα για το στρατό της Συρίας και ίσως να οδηγήσει σε ανατροπή των ισορροπιών με τους αντάρτες, ο Σύρος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι αυτό είναι κάτι που τον προβληματίζει πολύ, ενώ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ακόμη και την κατοχή χημικών όπλων, ενώ υπογράμμισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει στοιχεία και «εάν έχει πρέπει να τα παρουσιάσει».

Εν αναμονή των αποφάσεων του Κογκρέσου

Αν και ουσιαστικά στην Ουάσινγκτον κανείς δεν αμφισβητεί ότι το συριακό καθεστώς όντως έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, η σκοπιμότητα πλήγματος στις δυνάμεις της Δαμασκού και οι ανησυχίες για την έκταση της εμπλοκής των ΗΠΑ σε άλλη μία περιπέτεια βάζουν «φρένο» στις όποιες προσπάθειες πειθούς του Ομπάμα.

Η κυβέρνηση «έχει μπερδέψει το ζήτημα της Συρίας» είπε χαρακτηριστικά ο Μάικ Ρότζερς, πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής -Ρεπουμπλικανός μεν ο ίδιος, αλλά αρχικά υποστηρικτής του πλήγματος στη Συρία. «Πλέον, έχω κι εγώ ο ίδιος επιφυλάξεις», σχολίασε.

Στη Βουλή, χρειάζεται πλειοψηφία 217 ψήφων για να περάσει ή να καταψηφιστεί το ψήφισμα (το οποίο ακόμη δεν έχει καταρτιστεί για το δεύτερο Σώμα του Κογκρέσου). Όπως και στη Γερουσία, έχει διαμορφωθεί μία ετερόκλητη ομάδα αντιτιθέμενων, στην οποία συνυπάρχουν ακραίοι Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί εναντίον του πολέμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα