Πρόσωπα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Γιάννης Δραγασάκης

«Η Ελλάδα χρειάζεται, έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης, ένα επενδυτικό θετικό σοκ που θα προέλθει αφενός από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, αφετέρου από την “εργαλειοθήκη της ανάπτυξης”, που περιλαμβάνει τον νέο αναπτυξιακό νόμο, νέα

χρηματοδοτικά εργαλεία, απλούστευση διαδικασιών και μελέτες εκσυγχρονισμού και ανασυγκρότησης επιλεγμένων κλάδων. Επίσης την ανάπτυξη ενός πλέγματος πέντε νομοσχεδίων κατά της φοροδιαφυγής και του “μαύρου” χρήματος, τα οποία θα αφορούν την καθιέρωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τον νόμο για το πόθεν έσχες, τον νόμο για το πολιτικό χρήμα, τον νόμο για τους μάρτυρες του δημοσίου συμφέροντος και την αναθεώρηση του νόμου για την “ποινική συνδιαλλαγή”, που θα δίνει την ευχέρεια σε κάποιον που κατηγορείται για οικονομικό έγκλημα να επιστρέφει χρήματα που έχει αποκομίσει και να αντιμετωπίζει ελαφρότερες ποινές».

Γιώργος Κατρούγκαλος «Επιβαρύνονται αυτοί που έχουν περισσότερα. Δεν θα «ψαλιδιστούν» οι κύριες συντάξεις. Πέτυχα το μεγαλύτερο στοίχημα που είχα, ένα δίκαιο σύστημα. Η κατάργηση του ΕΚΑΣ θα είναι κλιμακωτή και θα συζητηθεί ξανά από το 2018. Το 2018 θα δοθεί ένα μεγάλο κομμάτι από αυτό που χάθηκε από το ΕΚΑΣ. Τότε θα επανυπολογιστούν όλες οι συντάξεις, ούτως ώστε να δοθούν περισσότερα χρήματα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διορθώνει τις ελλείψεις την προηγούμενης κυβέρνησης. Φροντίζουμε κανείς να μην πάρει λιγότερα από τις δίκαιες περικοπές. Κάνουμε δίκαιες περικοπές».

Γιώργος Σταθάκης

«Tα μηνύματα που έχουμε από όλες τις πλευρές παραπέμπουν στην επιτυχή ολοκλήρωση της προσπάθειας της Ελλάδας. Το παρελθόν όντως μας έχει διδάξει ότι μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις, δεδομένης και της εμπλοκής στο ζήτημα πολλών πλευρών με διαφορετικές προσεγγίσεις. Το τελευταίο διάστημα όμως οι προσεγγίσεις αυτές έχουν πλησιάσει και δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες ανατροπές. Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι και η δημιουργία Αναπτυξιακού Ταμείου, κάτι που θα γίνει μετά την ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου τις επόμενες εβδομάδες. Το 99% των δανειοληπτών προστατεύεται από τη συμφωνία με τους δανειστές. Θεωρούσαμε ότι η απελευθέρωση της πώλησης δανείων σε μη τραπεζικές εταιρείες πρέπει να γίνει με προσοχή, ώστε να μην πληγεί ο ήδη τραυματισμένος κοινωνικός ιστός».

Γιάννης Βαρουφάκης

«Η συμφωνία με τον Τσίπρα ήταν ότι κεκλεισμένων των θυρών θα τους απειλούμε (σ.σ.: ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ), όπως κι έκανα, γι’ αυτό δεν ήμουν ο πιο αγαπημένος. Δεν υπήρχε λόγος να βγούμε έξω στον κόσμο να το πούμε αυτό. Αυτό το κάνεις μόνο όταν θέλεις εσύ να βγεις. Γιατί, με το που το λες, βγαίνεις… Γιατί κλείνουν οι τράπεζες, γίνεται χαμός .Όταν μου έλεγε ο Σόιμπλε «θα σε πετάξω έξω» του έλεγα: “Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα! Με βλέπεις να φοβάμαι;”».

Γιάννης Στουρνάρας «Τα capital controls θα αρθούν όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία... Το πότε δεν μπορώ να το πω σήμερα και δεν συνηθίζω να κάνω τέτοιες προβλέψεις. Οι εξελίξεις είναι θετικές. Σύντομα, θα ξαναμπούμε σε ρυθμούς ανάπτυξης. Η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι σκόπιμο να συνοδευτεί από ελάφρυνση και του τελικού δημοσιονομικού στόχου του ελληνικού προγράμματος. Ο στόχος είναι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 κι επέκεινα να περιοριστεί στο 2%, καθώς η εμπειρία, αν τη μελετήσουμε προσεκτικά, δείχνει ότι μόνο μία χώρα, η Ιρλανδία, μπόρεσε να διατηρήσει το 3,5% για ένα σχετικά μεγάλο διάστημα, όπως απαιτείται να κάνει η Ελλάδα (μετά το 2018). Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα πρέπει να συνοδευτεί από έναρξη ουσιαστικών συζητήσεων με τους εταίρους, με στόχο την ανάληψη δράσεων για ελάφρυνση του δημοσίου χρέους. Οι δράσεις αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν σημαντική επιμήκυνση των λήξεων των ομολόγων και της περιόδου χάριτος για αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων, ώστε οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου να τηρούνται σε επίπεδα διαχειρίσιμα».

Το άρθρο Πρόσωπα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα