Προσέγγιση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα

Για πρώτη φορά, εδώ και αρκετό, καιρό παρατηρείται ουσιαστική προσέγγιση στο διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης Μαδούρο και της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, όπου το τελευταίο δίμηνο έχουμε αιματηρές διαδηλώσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Η δεύτερη συνάντηση του προέδρου της Βενεζουέλας με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης διήρκεσε πέντε περίπου ώρες και φαίνεται ότι αυτή τη φορά υπήρξαν θετικές εξελίξεις.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία σε συγκεκριμένα

ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια, αλλά και στις ευθύνες για το θάνατο δεκάδων ανθρώπων στις διαδηλώσεις που κλείνουν δύο μήνες.

Για παράδειγμα όπως ανακοινώθηκε, στη λεγόμενη κοινοβουλευτική «Επιτροπή της Αλήθειας» (μια πρωτοβουλία του ίδιου του Νικολάς Μαδούρο), θα συμμετάσχουν τελικά και εξωκοινοβουλευτικές προσωπικότητες αναγνωρισμένες από όλες τις πλευρές.

Μέχρι σήμερα η Επιτροπή αποτελείτο από εννέα βουλευτές -πέντε της κυβέρνησης και τέσσερις της Αντιπολίτευσης. Η δεύτερη αμφισβητούσε την αξιοπιστία μιας τέτοιας επιτροπής δεδομένου ότι από τη σύνθεσή της, το αποτέλεσμα των ερευνών θα ήταν προκαθορισμένο.

Μάλιστα την ικανοποίησή της για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στη Βενεζουέλα, εξέφρασε η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον, η οποία έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην μεσολάβηση της Αγίας Έδρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα