Προς συμφωνία διατλαντικού εμπορίου, ΕΕ και ΗΠΑ

Σε σειρά διαπραγματεύσεων βρίσκονται Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες, αναφορικά με μία συμφωνία ελεύθερου διατλαντικού εμπορίου, η οποία αναμένεται να λάβει «σάρκα και οστά» μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.

Όπως αναφέρει το kathimerini.gr, το σχέδιο που επιβεβαιώθηκε την Τετάρτη, και αναμένεται να βοηθήσει στην αναζωογόνηση των δύο οικονομιών αντιμετωπίζει αρκετά εμπόδια και αναζητούνται λύσεις. Μετά από ένα χρόνο διαπραγματεύσεων προπαρασκευαστικών συζητήσεων μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον, αρκετές διαφορές δεν έχουν ξεπεραστεί, όπως η αντίθεση της Ε.Ε. στην εισαγωγή ειδών διατροφής

γενετικά τροποποιημένων.

Σύμφωνα με τον Μάικλ Φρόμαν, σύμβουλο του Λευκού Οίκου για οικονομικά ζητήματα, «είναι μία πολύ μεγαλόπνοο σχέδιο. Αν θέλουμε να φτάσουμε εκεί, πρέπει να το προχωρήσουμε άμεσα και να μην περάσουμε δέκα χρόνια διαπραγματευόμενοι για γνωστά θέματα, στα οποία δεν υπάρχει λύση». Από την άλλη πλευρά του Ειρηνικού, ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τόνισε ότι «αυτές οι διαπραγματεύσεις θα θέσουν τα δεδομένα για τις μελλοντικές εμπορικές μας συμφωνίες, αλλά και θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη των παγκόσμιων εμπορικών κανόνων».

Keywords
Τυχαία Θέματα