Προς κατάργηση οι πρόωρες συντάξεις

Φρένο στις πρόωρες συντάξεις από το 2013 εξετάζει η κυβέρνηση, παράλληλα με την επίσπευση των αλλαγών στα όρια ηλικίας και την αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης, από τα 15 στα 20.

Η ρύθμιση αυτά θα αφορά τόσο τους παλαιούς ασφαλισμένους όσο και τους νέους, που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 και θα απαιτούνται 20 έτη ασφάλισης για συνταξιοδότηση στο 65ο έτος, μέτρο που ισχύει ήδη για τους νέους ασφαλισμένους. Το μέτρο αναμένεται να επηρεάσει όσους θέλουν να αποχωρήσουν με 35ετία, τους εργαζόμενους στα βαρέα αλλά και σημαντικό μέρος των γυναικών (π.χ. ασφαλισμένες

στο Ι.Κ.Α., στα ταμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα και στο Ε.Τ.Α.Α.).

Μεγάλοι χαμένοι των αλλαγών στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης θα είναι οι παλαιοί ασφαλισμένοι, που μπήκαν στην αγορά εργασίας από το 1983 έως και το 1992, καθώς αν δεν προλάβουν να θεμελιώσουν δικαίωμα, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με ανατροπές είτε στα όρια ηλικίας είτε στα χρόνια ασφάλισης.
Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι που θέλουν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου στα 65 με 15ετία θα πρέπει να δουλέψουν 5 επιπλέον έτη για να φτάσουν τα 20 χρόνια ασφάλισης.
Παράλληλα, σε περίπτωση που περάσει η "επίσπευση" των αλλαγών από το 2015 στο 2013, οι ασφαλισμένοι απειλούνται με αύξηση των ορίων ηλικίας 1-8 χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα