Προορισμοί για Χριστούγεννα 2023: Πού φτάνουν οι κρατήσεις το 95%

Οδεύοντας σιγά σιγά προς τον εορταστικό Δεκέμβριο ο κόσμος επιλέγει προορισμό και προγραμματίζει μια απόδραση για τις ημέρες των Χριστουγέννων, αλλά και της Πρωτοχρονιάς. Γι’ αυτήν την περίοδο οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων είναι ικανοποιημένοι από τις κρατήσεις τους και τις πληρότητες, το ίδιο ισχύει και για τα Σαββατοκύριακα, καθώς σε αρκετούς προορισμούς έχουν ήδη ξεκινήσει τα χριστουγεννιάτικα πάρκα και έχουν στολιστεί με λαμπιόνια και έλατα. Δεν είναι βέβαια ευχαριστημένοι για το υπόλοιπο χρονικό

διάστημα και, κυρίως, για τις ημέρες εντός της εβδομάδας.

Οι επιχειρηματίες στη Μαγνησία αναμένουν να τεθεί σε κυκλοφορία το Magnesia Pass (αντίστοιχο του Evia και Samos Pass) το οποίο θα ενισχύσει την περιοχή μέσα στον χειμώνα. Σύμφωνα δε με πληροφορίες του GRTimes.gr θα ξεκινήσει στα τέλη Ιανουαρίου 2024, χωρίς ακόμη να έχει οριστικοποιηθεί το χρηματικό ποσό. Επίσης, οι πληγείσες επιχειρήσεις που υπέστησαν υλικές ζημιές από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023 αναμένουν ακόμη την Κρατική Αρωγή του υπουργείου Οικονομικών.

Και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων κάνει τις ενστάσεις της στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο “Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής” ζητώντας να εξεταστούν οι απόψεις – ενστάσεις τους επί των ρυθμίσεων που αφορούν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Όσον αφορά στις κρατήσεις της εορταστικής της περιόδου, το GRTimes.gr καταγράφει το κλίμα σε Ιωάννινα, Μέτσοβο, Βόλο – Πήλιο, Ημαθία (Βέροια, Νάουσα), νομό Τρικάλων (Τρίκαλα, Καλαμπάκα) και Παλιό Άγιο Αθανάσιο στα ορεινά της Πέλλας.

Στο 90% τα Ιωάννινα

Στην Ήπειρο, έναν τόπο όπου οι πολιτισμοί και οι θρησκείες συνυπάρχουν για χρόνια, μια πανέμορφη περιοχή με πλούσιο φυσικό περιβάλλον, παραδόσεις, θρύλους, ήθη και έθιμα, ιστορία, πολιτισμό, γαστρονομία, μοναδικές διαδρομές με λίμνες, ποτάμια, φαράγγια, γραφικά χωριά και όμορφες πόλεις. Τα Ιωάννινα χτισμένα γύρω από τη λίμνη Παμβώτιδα είναι ένας δημοφιλής προορισμός, που χρόνο με τον χρόνο, γίνεται ολοένα και πιο αγαπητός. Οι πληρότητες για τις ημέρες των Χριστουγέννων κινούνται στο 90% και η διαθεσιμότητα για εκείνη την περίοδο είναι πολύ μικρή. Όπως ενημερώνει το GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Σπύρος Σουρέλης, “η πόλη δουλεύει. Τα Σαββατοκύριακα είναι γεμάτα”. Το ενδιάμεσο διάστημα, μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς είναι στο 80%, ενώ μεταξύ Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων, μέχρι στιγμής κυμαίνεται στο 50%. Ο μέσος όρος διανυκτερεύσεων είναι οι τρεις νύχτες και οι τιμές κυμαίνονται από 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό και φτάνουν τα 250€.

Μέτσοβο – Ελάχιστη διαμονή οι 4 νύχτες

Στην “αετοφωλιά της Πίνδου”, όπως αποκαλούν το Μέτσοβο, χτισμένο σε υψόμετρο 1.160 μ. στις πλαγιές της Πίνδου, οι πληρότητες αγγίζουν το 80%. Στην παραδοσιακή κωμόπολη, οι ξενοδόχοι, όπως τονίζει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μετσόβου Στέργιος Κασσάρος, έχουν βάλει πλαφόν για την εορταστική περίοδο, τις τέσσερις (4) διανυκτερεύσεις. “Είναι το ελάχιστο, εάν δίναμε κρατήσεις για δυο νύχτες, που έχει μεγάλη ζήτηση, θα είμασταν στο 100%, ήδη από τον Αύγουστο” δηλώνει ο κ. Κασσάρος εξηγώντας πως οι δυο διανυκτερεύσεις είναι για τα απλά Σαββατοκύριακα.

Ο προορισμός, που είναι δίπλα στην Εγνατία Οδό, είναι δημοφιλής και τις καθημερινές ημέρες, ενώ σ’ ότι αφορά τις τιμές για την εορταστική περίοδο κυμαίνονται από 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό και ανεβαίνουν ανάλογα τον τύπο του ξενοδοχείου και τις παροχές, στα 100, 300, 500 ευρώ.

“Θερμαίνονται” Βόλος και Πήλιο

Πολλά τα ανοιχτά θέματα που απασχολούν τους επιχειρηματίες του τουρισμού στον νομό Μαγνησίας μετά και τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, για την περίοδο των Χριστουγέννων, η κίνηση δείχνει πως θα είναι ικανοποιητική. Ήδη, η πόλη του Βόλου, από χθες (Τρίτη 28/11) είναι φωταγωγημένη και γιορτινή, προσκαλώντας τον κόσμο να την επισκεφτεί.

Οι πληρότητες για τα Χριστούγεννα, όπως ενημερώνει το GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης κινούνται, μέχρι στιγμής, κατά μέσο όρο στο 60%, τόσο για την πόλη του Βόλου όσο και για χωριά του Πηλίου. “Υπάρχει κινητικότητα, τουλάχιστον για τα Χριστούγεννα. Για την Πρωτοχρονιά ο κόσμος είναι ακόμη στο στάδιο διερεύνησης” δηλώνει στο GRTimes.gr ο κ. Ζαφείρης επισημαίνοντας πως οι επιχειρηματίες είναι σε αναμονή των μέτρων της Κυβέρνησης για τη στήριξη προς αυτούς από τις πλημμύρες και τους τρεις χαμένους μήνες.

Μάλιστα, πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανεπίσημη συνάντηση γνωριμίας των Ενώσεων Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων της Θεσσαλίας με τον νέο θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Γιάννη Αναστασίου όπου συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα προβλήματα αλλά και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την σταδιακή ανασυγκρότηση του κλάδου και των επιχειρήσεων, όχι μόνο από τις συνέπειες των πλημμυρών στη Θεσσαλία αλλά γενικά από όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τους ξενοδόχους.

Στην Ημαθία με τα δύο χιονοδρομικά κέντρα

Προνομιακός νομός η Ημαθία με δυο χιονοδρομικά κέντρα, ένα στο Σέλι από την πλευρά της Βέροιας και ένα στα Τρία Πέντε Πηγάδια από τη μεριά της Νάουσας. Οι πληρότητες στην περιοχή για την περίοδο των Χριστουγέννων, όπως ενημερώνει το GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας Δημήτρης Μάντσιος κινούνται στο 80%, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα υπάρξει ενδιαφέρον και την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να ανέβουν και στο 90%. “Μεσοβδόμαδα δεν είμαστε ικανοποιημένοι” δηλώνει στο GRTimes.gr ο κ. Μάντσιος, ενώ σ’ ότι αφορά τις μέρες της Πρωτοχρονιάς, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα. “Εάν έχει χιόνι, θα είμαστε καλά” υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΕΞΗ.

Ο μέσος όρος διανυκτερεύσεων για τα Χριστούγεννα είναι οι τρεις νύχτες, ενώ για την Πρωτοχρονιά οι τέσσερις. Οι τιμές για τα ξενοδοχεία 3 αστέρων κυμαίνονται μεταξύ 65 – 85 ευρώ το δίκλινο με πρωινό, στα 4άστερα 130 – 150 ευρώ και στους ξενώνες 55 – 75 ευρώ. “Σε γενικές γραμμές, είμαστε ευχαριστημένοι, όμως τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν” αναφέρει ο κ. Μάντσιος όπως για παράδειγμα, η απελευθέρωση της ενέργειας από 1/1/2024 αλλά και οι Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (ΕΜΕ) για τις οποίες προϋπόθεση ένταξης σε προγράμματα επιχορήγησης είναι τουλάχιστον δυο υπάλληλοι. “Στην Ημαθία, το 90% των ξενοδοχείων μένει εκτός χρηματοδότησης, διότι οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι οικογενειακές και στις ΕΜΕ δεν συνυπολογίζεται και ο εργοδότης που δουλεύει από το πρωί έως το βράδυ” υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας Δημήτρης Μάντσιος.

Νομός Τρικάλων – Πόλος έλξης ο “Μύλος των Ξωτικών” και τα Μετέωρα

Το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της Ελλάδας, ο “Μύλος των Ξωτικών” στα Τρίκαλα, έχει ήδη ανοίξει, από τις 24/11 (διάρκεια έως 7/1/2024), και αποτελεί πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους στην πόλη των Τρικάλων, εδώ και 12 έτη. Από την άλλη ο νομός Τρικάλων έχει και τα μοναδικά Μετέωρα, τα οποία προσελκύουν τουρίστες από όλα τα πλάτη και μήκη της γης. Αυτήν την περίοδο, η πόλη των Τρικάλων, τα Σάββατα είναι γεμάτη, ενώ από τις 23 Δεκεμβρίου ξεκινούν τα γκρουπ και οι οργανωμένες εκδρομές.

Οι πληρότητες για την περίοδο των Χριστουγέννων, όπως ενημερώνει το GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Τρικάλων Γιάννης Κουρούπας κινούνται στο 60% – 70%, τόσο για την πόλη των Τρικάλων όσο και για την Καλαμπάκα (απέχει 20 χλμ.) όπου είναι συγκεντρωμένο το 80% των ξενοδοχείων του νομού. Στα ενδιάμεσα των εορτών, οι πληρότητες, μέχρι στιγμής, είναι στο 30%. Ο μέσος όρος διανυκτερεύσεων είναι οι δυο νύχτες και οι τιμές ξεκινούν από 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό σε 3άστερα ξενοδοχεία και το οικογενειακό δωμάτιο στα 130 ευρώ με πρωινό.

Περιορισμένη η ζήτηση στον Παλιό Άγιο Αθανάσιο

Τα πρώτα χιόνια έχουν ήδη πέσει στο Καϊμακτσαλάν στα ορεινά της Πέλλας και το σαλέ πάνω στο χιονοδρομικό κέντρο, σε υψόμετρο 2.050 μ., είναι ανοιχτό, τα Σ/Κ, 09.00 – 17.00.

Το δημοφιλές ορεινό χωριό του Παλιού Αγίου Αθανασίου ετοιμάζεται να υποδεχθεί, για άλλη μια χρονιά, τους εκατοντάδες επισκέπτες, όχι μόνο για την εορταστική περίοδο αλλά και για τις υπόλοιπες μέρες του χειμώνα. Μέχρι στιγμής, οι προκρατήσεις δεν είναι τόσο ικανοποιητικές, όσο θα τις ήθελαν οι επιχειρηματίες στο χωριό. “Είναι περιορισμένες και πιστεύουμε ότι θα είναι της τελευταίας στιγμής” δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Παλιού Αγίου Αθανασίου Βαγγέλης Γιώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ενδιαφέρον του κόσμου επικεντρώνεται στις ημερομηνίες 24 – 26 Δεκεμβρίου και 30/12 – 1/1/2024. Οι πληρότητες κινούνται στο 50% και οι τιμές στα καταλύματα ξεκινούν από τα 80 ευρώ και φτάνουν τα 250 ευρώ, ανάλογα τον τύπο του δωματίου, τις παροχές, τις ημέρες διαμονής κλπ.

πηγή: GRtimes
Keywords
Τυχαία Θέματα
Προορισμοί, Χριστούγεννα 2023, Πού,proorismoi, christougenna 2023, pou