Πρόγραμμα Νέων Γεωργών-Ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα στον αγροτικό τομέα

Το πρόγραμμα των Νέων Γεωργών αποτελεί το Μέτρο 112 του Π.Α.Α. 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κι έχει ως σκοπό να βοηθήσει νέους ηλικίας 18 έως 40 ετών να εξασκήσουν το επάγγελμα του γεωργού ή του κτηνοτρόφου. Είναι ένα μέτρο ενίσχυσης που επιδοτεί από 10.000 έως 20.000 ευρώ κάποιον που θέλει να δραστηριοποιηθεί για πρώτη φορά με την πρωτογενή παραγωγή. Ο προϋπολογισμός του Μέτρου ανέρχεται σε 140 εκατ. ευρώ και δύναται να επιδοτήσει περίπου 8.000

νέους γεωργούς.

Η ενίσχυση αυτή αποτελεί σημαντικό βοήθημα για ένα νέο ξεκίνημα στον αγροτικό τομέα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι επαρκεί σε βάθος χρόνου για μια ολοκληρωμένη επένδυση σε μία γεωργική ή κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Αποτελεί απλά ένα επιπλέον κίνητρο για κάποιον που θέλει πραγματικά να εξασκήσει το επάγγελμα του γεωργού ή του κτηνοτρόφου και δυσκολεύεται, εν μέσω οικονομικής κρίσης, να εξασφαλίσει το απαιτούμενο κεφάλαιο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ως μία ευκαιριακή χρηματοδότηση από ανθρώπους, που χωρίς όραμα και πλάνο για την επένδυσή τους, επιδιώκουν κάτι αντίστοιχο. Έτσι κι αλλιώς στο πρόγραμμα ισχύουν δεσμεύσεις σε βάθος χρόνου δεκαετίας.

Αντίθετα, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για νέους ανθρώπους που θέλουν να στραφούν επαγγελματικά προς τον αγροτικό τομέα ή να συνεχίσουν την οικογενειακή αγροτική ενασχόληση. Ο αγροτικός τομέας προσφέρει μια σταθερή απασχόληση, που εξασφαλίζει ικανοποιητικά έσοδα και επηρεάζεται σε μικρότερο βαθμό από την τρέχουσα οικονομική ύφεση. Αποτελεί μια ασφαλή διέξοδο από την κρίση, τόσο για κατοίκους της επαρχίας, όσο και των μεγαλουπόλεων. Προϋποθέτει όμως, μόχθο κι αγάπη για το αντικείμενο, καθώς και μόνιμη εγκατάσταση στην περιοχή της αγροτικής εκμετάλλευσης.

Οι ευκαιρίες χρηματοδότησης για έναν νέο αγρότη δεν σταματούν στο εν λόγω μέτρο. Υλοποιούνται συνεχώς προγράμματα που επιδοτούν σε σημαντικό ποσοστό τον εκσυγχρονισμό ή την επέκταση της επένδυσής του και τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων του. Τέτοια προγράμματα είναι τα διάφορα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥΠ.Α.Α.Τ. (Μέτρο 121-Σχέδια βελτίωσης, Μέτρο 132-Συστήματα ποιότητας, κ.α.), ο Νέος Επενδυτικός Νόμος, τα επιχειρησιακά προγράμματα ομάδων παραγωγών κι οι ενισχύσεις μέσω Κοινοτικών Κανονισμών, όπως είναι ο Κ. 867/2008 για τον ελαιοκομικό τομέα. Επιπλέον, παρέχονται δάνεια με ευνοϊκούς όρους για αγρότες και εξασφαλίζεται η σταθερή διάθεση των προϊόντων τους μέσω της συμβολαιακής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Σε κάθε περίπτωση ο υποψήφιος νέος επιχειρηματίας-αγρότης, θα πρέπει να εγκατασταθεί σε μια εκμετάλλευση που θα του προσφέρει προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, να έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό πλάνο για την εκμετάλλευσή του, να επιδιώκει την αύξηση της παραγωγής και τη βελτίωση της ποιότητάς των προϊόντων του και να έχει διερευνήσει τρόπους για την προσοδοφόρα διάθεσή τους.

Για την ένταξη ενός δικαιούχου στο πρόγραμμα των Νέων Γεωργών και τη λήψη της αντίστοιχης επιδότησης απαιτείται η υποβολή έως 16 Μαΐου 2014 μιας ολοκληρωμένης μελέτης, που θα παρουσιάζει και τη βιωσιμότητα της εκμετάλλευσης σε βάθος χρόνου πενταετίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι κάποιος επιλέξιμος αποτελεί η υποβολή Ενιαίας Δήλωσης Εκμετάλλευσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ για πρώτη φορά φέτος ή το πολύ τους 14 τελευταίους μήνες για φυτική ή ζωική εκμετάλλευση μεγέθους σε εργασία τουλάχιστον μισής (0,5) ΜΑΕ. Δίνεται η δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα ακόμα και σε κάποιους που τα προηγούμενα έτη δήλωναν γεωργική ή κτηνοτροφική εκμετάλλευση, αρκεί αυτή να ήταν μικρότερη της μισής (0,5) ΜΑΕ Οι ΜΑΕ (Μονάδες Ανθρώπινης Εργασίας - 1 ΜΑΕ=1.750 εργατοώρες) διαφέρουν ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας ή του ζωικού κεφαλαίου. Επί παραδείγματι, για την εξασφάλιση τουλάχιστον 0,5 ΜΑΕ και την ένταξη στο πρόγραμμα απαιτείται εκμετάλλευση 10,3 στρεμμάτων για επιτραπέζια αμπέλια ή 7,29 ζώων για αγελάδες γαλακτοπαραγωγής.

Ειδικότερα, στην ελαιοκαλλιέργεια για την εξασφάλιση εκμετάλλευσης μεγέθους τουλάχιστον μισής (0,5) ΜΑΕ απαιτούνται 19,89 στρέμματα ελαιοποιήσιμης ελιάς και 15,91 στρέμματα επιτραπέζιας ελιάς.

Θετικό είναι το γεγονός ότι η πρώτη δόση της ενίσχυσης, που ισοδυναμεί με το 70% του συνολικού ποσού, θα χορηγηθεί άμεσα με την απόφαση έγκρισης της πράξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα