Προχωρούν για το δημοψήφισμα οι Καταλανοί

Παρά την κίνηση της κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη η διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, οι Καταλανοί προχωρούν στην υλοποίηση της απόφασής τους για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος.

Μάλιστα ο ηγέτης

της Καταλονίας όρισε μια επιτροπή που θα επιβλέψει το δημοψήφισμα τον προσεχή μήνα. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη κίνηση ενόψει του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί στις 9 Νοεμβρίου και μετά τη Δευτέρα που το Συνταγματικό Δικαστήριο συμφώνησε να εξετάσει τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος, απόφαση που ουσιαστικά επέφερε την αναστολή του.

Η Καταλονία, με πληθυσμό 7,5 εκατομμύρια κατοίκους, αποτελεί το ένα πέμπτο της οικονομίας της Ισπανίας, έχει τη δική της γλώσσα και χωριστή κουλτούρα και αγωνίζεται από καιρό για μεγαλύτερη αυτονομία.

Από την άλλη πλευρά το γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας, Μαριάνο Ραχόι, αρνήθηκε να σχολιάσει την κίνηση των Καταλανών. Η Μαδρίτη πάντως εξακολουθεί να ανησυχεί καθώς υπάρχει διάχυτος ο φόβος ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα αποτελέσει την αρχή για τη διάλυση τη χώρας, την ώρα που με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς ανακάμπτει μετά την οικονομική ύφεση.

Η κυβέρνηση Ραχόι υποστηρίζει με σθένος την άποψη ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία αντιτίθεται στο ισπανικό Σύνταγμα του 1979.

Σήμερα ο Αρτούρο Μας πρόκειται να έχει συναντήσεις στη Βαρκελώνη με τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν έπειτα από τη δικαστική απόφαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα