Πρίγκιπες και λύκοι

από τη Μαρίτα Μελέτη

Λόγω της εορταστικής περιόδου θα αφήσουμε στην άκρη τα παραμύθια για παγωμένες βασίλισσες, κακούς λύκους και γενναίους πρίγκιπες και θα ασχοληθούμε με πιο επίγεια παραμύθια. Οι πρίγκιπές μας μπορεί να είναι υπάλληλοι οδοποιίας («Γελαστός πρίγκιπας») και ο κακός λύκος χρηματιστής («Ο λύκος της Wall street»), όμως αποδίδουν με πειστικότητα τους ρόλους τους στο μεγάλο παραμύθι της ζωής.

Γελαστός Πρίγκιπας

(Prince Avalanche)

(Δραματική, 2013, Διάρκεια: 94') Αμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν, με τους Πολ Ραντ

και Εμίλ Χιρς.

Ο Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν είναι μια ιδιάζουσα σκηνοθετική περίπτωση για τα αμερικανικά κινηματογραφικά δεδομένα. Ξεκίνησε την καριέρα του με το αριστουργηματικά, χαμηλών τόνων, αγροτικό δράμα «George Washington» και κατάφερε να εξελιχθεί σε ένα ταλαντούχο ανεξάρτητο δημιουργό («Όλα τα Αληθινά Κορίτσια», «Κύμα Οργής» και «Snow Angels»). Το 2008, όμως, η καλλιτεχνική του πορεία άλλαξε απότομα και από τα ατμοσφαιρικά, λυρικά δράματα πέρασε στην εμπορικά επιτυχημένη κωμωδία («Pineapple Express», «Your Highness» και «Sitter»). Εξίσου απότομα, ο Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν επέστρεψε φέτος στα παλιά του κινηματογραφικά λημέρια, και μάλιστα με δύο ανεξάρτητες ταινίες –μία εκ των οποίων είναι το «Joe» με τον Νίκολας Κέιτζ, για το οποίο απέσπασε το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βενετίας– στις οποίες, εκτός από τη σκηνοθεσία, υπογράφει τόσο το σενάριο, όσο και την παραγωγή.

Γυρισμένο στο προστατευμένο πάρκο του Μπάστροπ στο Τέξας, ο «Γελαστός Πρίγκιπας» είναι ένα ελεύθερο ριμέικ της ισλανδικής ταινίας του Χάφστεϊν Γκούναρ Σίγκουρντ¬σον «Either Way». Ο Γκριν, έχοντας ως φόντο ένα τοπίο άγριας φύσης, το οποίο τον συναρπάζει, καταφέρνει και αξιοποιεί ευρηματικά την παράξενη και γεμάτη συγκρούσεις φιλία δύο διαφορετικών αντρών. Τοποθετεί την ιστορία του στο δασώδες Τέξας, το οποίο έχει καεί από τη μεγάλη υποτιθέμενη (σεναριακά) πυρκαγιά του 1987. Είναι ένα τοπίο καταστροφής αλλά και αναγέννησης, στην καρδιά¬ του οποίου δύο υπάλληλοι της οδοποιίας περνούν το καλοκαίρι του 1988 βάζοντας πασσάλους στην άκρη του επαρχιακού δρόμου και χαράζοντας την κίτρινη γραμμή στη μέση του οδοστρώματος. Πρόκειται για τον εσωστρεφή, μεθοδικό και αυστηρό Άλβιν και τον αδερφό της κοπέλας του Λανς, έναν χαλαρό και ανυπόμονο 25άρη. Οι δυο τους δουλεύουν συντονισμένα και ανακαλύπτουν πράγματα ο ένας για τον άλλον, δένονται συναισθηματικά και τσακώνονται άγρια σε ένα buddy road movie, ρεαλιστικά γραμμένο και με απλή σκηνοθεσία. Σεναριακά και σκηνοθετικά η ταινία υστερεί στην ψυχολογική εμβάθυνση των χαρακτήρων, δεν υπάρχει συναισθηματική φόρτιση, το φυσικό φόντο χρησιμοποιείται ως καταλυτικό στοιχείο με πρωταγωνιστικό χαρακτήρα και μένει προσηλωμένη σε δύο ενήλικους με εφηβικά χαρακτηριστικά, που προσπαθούν να προσανατολιστούν σε έναν έρημο όσο και απειλητικό, γοητευτικό μα και ακατανόητο κόσμο, στον οποίο κυκλοφορούν μέχρι και φαντάσματα! Μαζί με τους ήρωές του ο Γκριν καταφέρνει να βρει και αυτός το σωστό κινηματογραφικό του δρόμο και να κερδίσει την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Ο Λύκος της Wall Street

(The Wolf of Wall Street)

(Δραματική, 2013, Διάρκεια: 179') Αμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία του Μάρτιν Σκορτσέζε, με τους Λεονάρντο ντι Κάπριο, Τζόνα Χιλ, Μάθιου ΜακΚόναχι και Τζον Φαβρό.

Ο Μάρτιν Σκορτσέζε αφήνει στην άκρη τους μαφιόζιους των «Καλών Παιδιών» και του «Καζίνο» και καταπιάνεται με τα golden boys της wall street. Μας διηγείται την πραγματική ιστορία του Τζόρνταν Μπέλφορντ, χρηματιστή των δεκαετιών του ’80 και του ’90, ο οποίος έγινε πολυεκατομμυριούχος στα 26 του, προτού καταλήξει στη φυλακή για μια σειρά από οικονομικές απάτες. Ο Σκορτσέζε σκηνοθετεί σε ξέφρενους ρυθμούς μια μαύρη σάτιρα του καπιταλιστικού ονείρου, ο οποίος μετατρέπεται σε εφιάλτη για την Αμερική και όχι μόνο. Βέβαια, ο ήρωας μπορεί να μην διαθέτει το τραγικό βάθος που υπάρχουν στα παλιότερα γκανστερικά φιλμ, παρόλα αυτά σκηνοθετικά η ταινία διαθέτει απίστευτη ενέργεια και ένα δηλητηριώδες χιούμορ βαθιά διαβρωτικό.

Το απαγορευμένο ποδήλατο

Wadjda

(Δραματική, 2013, Διάρκεια: 97') Από την Σαουδική Αραβία, σε σκηνοθεσία Haifaa Al Mansour.

Η Wadjda (Waad Mohammed) είναι ένα δεκάχρονο κορίτσι που μένει σε ένα προάστιο του Ριάντ, της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας. Παρ' όλο που ζει σε ένα συντηρητικό περιβάλλον, έχει αστείρευτο κέφι, είναι πολυμήχανη και συνεχώς προκαλεί τα όρια του επιτρεπτού. Έχει ερωτευτεί ένα πράσινο ποδήλατο και αποφασίζει να κάνει τα πάντα για να το αποκτήσει. Στον δρόμο της θα βρει πολλά εμπόδια, με μεγαλύτερο το ότι στη χώρα της θεωρείται ανήθικο για ένα κορίτσι να κάνει ποδήλατο! Μια ανεπιτήδευτη, ατόφια, βαθιά συγκινητική ταινία, που δεν ωραιοποιεί την κατάσταση στη Σαουδική Αραβία.

Keywords
Τυχαία Θέματα