«Πράσινο φως» από ΣτΕ για τον Φαληρικό όρμο

Ως συνταγματικό και νόμιμο έκρινε το Εʼ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, το προεδρικό διάταγμα που αφορά στην ολοκληρωμένη ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου (δήμοι Παλαιού Φαλήρου, Καλλιθέας και Μοσχάτου), καθώς και τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου (ανάμεσα στις εκβολές του Κηφισού και του Ιλισού).

Όπως προβλέπεται, ο Φαληρικός όρμος θα χωριστεί σε έξι ζώνες, στις οποίες θα δημιουργηθούν:

-Πρώτη ζώνη: οικολογικό πάρκο αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα ποδοσφαίρου 5Χ5, γήπεδα μπάσκετ, τένις κ.λπ.).

-Δεύτερη ζώνη: ναυταθλητικές μαρίνες, κτίρια πολιτισμού και αθλητισμού.

-Τρίτη

ζώνη: συνεδριακά κτίρια και κτίρια πολιτισμού.

-Τέταρτη ζώνη: Μουσείο Αεροπορίας.

-Πέμπτη ζώνη: υποδομές αναψυχής και έργα υποδομών.

-Έκτη ζώνη: συγκοινωνιακές υποδομές.

Μετατόπιση παραλιακής

Παράλληλα, το ΣτΕ έκρινε ως νόμιμη τη μετατόπιση της παραλιακής Λεωφόρου Ποσειδώνος κατά 90-100 μέτρα προς τη θάλασσα, αλλά και γενικότερες αλλαγές σχετικά με το ύψος της (θα ανυψωθεί κατά πέντε μέτρα) και τη δημιουργία γεφυρών.

Για το θέμα, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) αναφέρει: «Από την επαναχωροθέτηση της λεωφόρου δεν αναμένονται προβλήματα οπτικής παρεμπόδισης του θαλάσσιου μετώπου από τον αστικό ιστό των περιοχών της Καλλιθέας και του Μοσχάτου. Στην υφιστάμενη κατάσταση, η υπερυψωμένη Λεωφόρος Ποσειδώνος εμποδίζει την οπτική επαφή με το μέτωπο της ακτής στο ύψος του 2ου ορόφου των κτιρίων των εν λόγω περιοχών, ενώ με τη μετατόπιση και ανύψωση της στάθμης της Νέας Ποσειδώνος η παρεμπόδιση της οπτικής επαφής με το θαλάσσιο μέτωπο θα γίνεται στο ύψος των 2,5 ορόφων, δηλαδή δεν εντοπίζεται ουσιώδης διαφορά. Δεδομένης δε της ήπιας κλίσης που παρουσιάζει η έκταση της ανάπλασης, από το ύψος της υπογειοποιημένης Νέας Λεωφόρου Ποσειδώνος (μετά το τέλος του νότιου πρανούς του ξηρού αντιπλημμυρικού καναλιού) μέχρι και το παράκτιο μέτωπο, δεν αναμένεται παρεμπόδιση της οπτικής επαφής των κατοίκων του οικιστικού ιστού με τη θάλασσα».

Keywords
Τυχαία Θέματα