Πούτιν: Απορρίπτει επέμβαση αλλά δεν την αποκλείει

Από τα χείλη του Βλαντιμίρ Πούτιν, κρέμονταν οι δημοσιογράφοι, προκειμένου να ακούσουν πως τοποθετείται ο ηγέτης της Ρωσίας, σε σχέση με την Ουκρανία. Στα πρώτα του λόγια, ο κ. Πούτιν μίλησε για ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια ζωντανών δηλώσεων που έκανε το μεσημέρι της Τρίτης (04/03).
Ο Ρώσος πρόεδρος, είπε πως η κατάληψη της εξουσίας στην Ουκρανία έγινε δια των όπλων, ενώ
μιλώντας για τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ανέφερε ότι ποτέ δεν είχε δώσει εντολή να πυροβολήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις τους διαδηλωτές.

Όπως είπε, αν και δεν έχει πια καθόλου δύναμη, ο Γιανουκόβιτς είναι ακόμη ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας και ξεκαθάρισε ότι δεν αναγνωρίζει τον νέο πρωθυπουργό, ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να δοθεί στην Ουκρανούς πολίτες το δικαίωμα να αποφασίσουν για το μέλλον τους.
Στη συνέχεια, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι για την ώρα δεν υπάρχει ανάγκη να χρησιμοποιήσει τον στρατό του στην Κριμαία. «Δεν θέλουμε να εμπλακούμε, όλοι οι πολίτες πρέπει να μπορούν να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα, όσον αφορά στη διαμόρφωση της τύχης της χώρας τους», είπε και πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να προστατεύσει τους Ρώσους στην Κριμαία.

«Πάντα σεβόμουν το διεθνές δίκαιο. Αν χρησιμοποιούσα τις δυνάμεις μου στην Κριμαία, θα ήταν πάλι μια νόμιμη κίνηση γιατί θα προστατεύαμε τους ανθρώπους οι οποίοι συνδέονται τόσο πολύ με εμάς, κοινωνικά, ιστορικά, οικονομικά», είπε και τόνισε ότι δεν θα μείνει αδιάφορος, βλέποντας αυτούς τους ανθρώπους να καταστρέφονται.
Όσον αφορά στις απειλές εναντίον της Ρωσίας, τις χαρακτήρισε «αντιπαραγωγικές», είπε ότι θα προκαλέσουν «αμοιβαίο πλήγμα, ενώ ανέφερε πως η Ρωσία προετοιμάζεται για τη Σύνοδο των G8.
Στη συνέχεια, ο Πούτιν δήλωσε πως δεν ανησυχεί μήπως ξεσπάσει πόλεμος αφού, όπως είπε, η Ρωσία δεν θα επιτεθεί στην Ουκρανία και πως δεν θα προκαλέσει αποσχιστικά κινήματα στην Κριμαία.

Ο κ. Πούτιν έριξε «καρφιά» προς τη Δύση καθώς όπως είπε «έπαιξε κρίσιμο ρόλο στο πραξικόπημα στο Κίεβο».

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενες εκλογές στην Ουκρανία, είπε πως «υπό τις παρούσες συνθήκες "τρόμου", η Ρωσία δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα».

Τέλος, μίλησε και τις οφειλές της Ουκρανίας προς τη χώρα του, λέγοντας πως «αν δεν πληρώσει τις οφειλές του Φεβρουαρίου για το φυσικό αέριο, η Ουκρανία θα χρωστά δύο δισ. € στη Ρωσία».

Keywords
Τυχαία Θέματα