«Ποτάμι» προσφύγων από τη Συρία-Σε θέση μάχης οι ΗΠΑ

Τη στιγμή που όλα δείχνουν ότι μια επικείμενη επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία είναι θέμα χρόνου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οι Σύροι πρόσφυγες φέτος ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια, τη στιγμή που ο αντίστοιχος αριθμός μια χρονιά πριν ανερχόταν μόλις σε 230.671 ανθρώπους!

«Η Συρία έχει μεταβληθεί στη μεγάλη τραγωδία του αιώνα, σε αποτρόπαιη ανθρωπιστική καταστροφή με δεινά και ρυθμούς εξόδου για τον πληθυσμό άνευ προηγουμένου στην πρόσφατη ιστορία. Η μόνη

παρηγοριά είναι ο ανθρωπισμός και το αίσθημα αδελφοσύνης που επιδεικνύουν οι γειτονικές χώρες υποδεχόμενες τόσους πρόσφυγες και σώζοντάς τους τη ζωή», αναφέρει ο Ύπατος Αρμοστής Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ο κόσμος αναλαμβάνει κινδύνους επιδεικνύοντας επικίνδυνη ανοχή απέναντι στη συριακή ανθρωπιστική καταστροφή...Εάν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται με τον ρυθμό αυτίον, ο αριθμός των προσφύγων θα αυξηθεί και ορισμένες γειτονικές χώρες είναι πιθανόν να φθάσουν σε σημείο μη επιστροφής», δήλωσε η ηθοποιός και πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, Αντζελίνα Τζολί., σημειώνοντας: «Ο κόσμος είναι τραγικά κατακερματισμένος ως προς τον τρόπο τερματισμού της συριακής σύρραξης. Αλλά δεν πρέπει να υπάρχει καμία διαφωνία για την ανάγκη ανακούφισης των δεινών των ανθρώπων, ούτε αμφιβολία για την υποχρέωση της παγκόσμιας κοινότητας να προσπαθήσει περισσότερο. Οφείλουμε να συντρέξουμε τα εκατομμύρια των αθώων ανθρώπων που εκδιώκονται από τις εστίες τους και να αυξήσουμε τις ικανότητες των γειτονικών χωρών να διαχειρισθούν αυτήν την εισροή».

Στον αριθμό των 2 εκατομμυρίων προσφύγων περιλαμβάνονται άτομα που έχουν καταγραφεί ή αναμένουν να καταγραφούν ως πρόσφυγες. Η Αίγυπτος, το Ιράκ, η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Τουρκία είναι οι κύριες χώρες υποδοχής της πλειονότητας των Σύρων προσφύγων, ενώ 4,25 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της Συρίας.

Ο Ομπάμα προωθεί την επέμβαση στη Συρία

Την ίδια στιγμή σήμερα (Τρίτη) θα αρχίσει ακρόαση στην αμερικανική Γερουσία, όπου ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, θα υπερασπιστούν τη θέση του αμερικανού προέδρου για τη στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία. Ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι και ο υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ θα καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων σε μια ανοιχτή δημόσια ακρόαση επί του θέματος της στρατιωτικής επίθεσης κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι συνέχισε τα προηγούμενα 24ωρα τις διπλωματικές διαβουλεύσεις με τους συμμάχους των ΗΠΑ, καλώντας τηλεφωνικά την Κυριακή τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Παράλληλα, το αεροπλανοφόρο USS Nimitz έπλευσε προς την Ερυθρά Θάλασσα, αν και δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν θα μετάσχει στις πιθανές επιχειρήσεις κατά της Συρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα