Πόσο μας στοίχισε το… «μασκάρεμα» της κρίσης;

Από τη Σέβη Σαλαγιάννη ([email protected])

«Αυλαία» ρίχνει σε λίγες μέρες η φετινή αποκριάτικη περίοδος, η οποία αποτέλεσε αφενός μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να πάρουν «οικονομική ανάσα» οι καταστηματάρχες μέσω της πώλησης εποχιακών ειδών, αφετέρου μια ευκαιρία να ξεδώσουν οι πολίτες και να γιορτάσουν τα παιδιά τους. Παρά όμως το εορταστικό κλίμα που επιβάλλουν οι Αποκριές, οι καταναλωτές εμφανίζονται «μαγκωμένοι» και διστακτικοί στην αγορά αποκριάτικων ειδών, καθώς -σύμφωνα με τους καταστηματάρχες- όσοι επισκέπτονται τα μαγαζιά ψάχνουν για την οικονομική λύση.

Κάνοντας

μια αρχική αποτίμηση της κίνησης στην αγορά των εποχιακών, αποκριάτικων ειδών, οι καταστηματάρχες δήλωσαν κατά γενική ομολογία στην «Αττική free press» ότι δεν υπήρξε «κύμα» επισκέψεων από φιλόδοξους καρναβαλιστές που πέρασε το κατώφλι των καταστημάτων τους. Η άποψη αυτή επιβεβαιώνεται και από τους ίδιους τους καταναλωτές, οι οποίοι δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να ξοδέψουν μεγάλα ποσά για το «μασκάρεμα».

«Ψωνίζουν μεμονωμένα είδη και όχι ολοκληρωμένες στολές»

Κάνοντας μια έρευνα αγοράς διαπιστώσαμε ότι οι αποκριάτικες στολές για τα μικρά παιδιά αρχίζουν από τα 4,90 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 19,90 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες τιμές για τις στολές των μεγάλων κυμαίνονται από τα 9,90 ευρώ μέχρι τα 29,90 ευρώ. Ωστόσο, λίγοι είναι οι καρναβαλιστές που θα επιλέξουν να αγοράσουν ή ακόμη και να νοικιάσουν μια στολή, καθώς προτιμούν να αγοράσουν ξεχωριστά είδη και να δημιουργήσουν τη δική τους αμφίεση.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα των επιλογών που βρίσκονται σε πρώτη ζήτηση από όσους αποφασίζουν να ντυθούν αποκριάτικα είναι ότι τα μουστάκια στοιχίζουν 1,50 ευρώ, μια περούκα 8-15 ευρώ, ενώ μπορεί να βρει κανείς μάσκα με 3-15 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητά της.

Η «Αττική free press» συνομίλησε με την Μαρία Φ., υπάλληλο καταστήματος αποκριάτικων ειδών, η οποία τόνισε ότι παρά τις συμφέρουσες τιμές, οι πελάτες συνεχίζουν να εμφανίζονται σκεπτικοί στην αγορά των αποκριάτικων ειδών. «Οι περισσότεροι προτιμούν να αγοράσουν π.χ. μια περούκα και μια μάσκα, για να τα συνδυάσουν με δικά τους ρούχα, παρά να αγοράσουν μια ολοκληρωμένη στολή», αναφέρει χαρακτηριστικά. Η ίδια προσθέτει ότι η κίνηση τις τελευταίες ημέρες εμφανίζεται ελαφρώς αυξημένη, χωρίς ωστόσο να είναι η αναμενόμενη. «Περιμένουμε να έρθει περισσότερος κόσμος τις τελευταίες ημέρες», δηλώνει επί του θέματος.

Παρόμοια εικόνα αποτυπώνεται και στις δηλώσεις της Ευταξίας Χ., η οποία επίσης εργάζεται σε κατάστημα αποκριάτικων ειδών. «Η πλειοψηφία αυτών που αγοράζει στολές, είναι γονείς που δεν θέλουν να χαλάσουν το χατίρι στα παιδιά τους. Οι μεγάλοι που επιλέγουν να ντυθούν είναι πολύ λίγοι και κυρίως 20-25άρηδες», τονίζει εξηγώντας ότι το οικονομικό «στένεμα» των οικογενειών φαίνεται (και) στην αγορά των αποκριάτικων ειδών.

Η «Αττική free press» συνομίλησε με τη Βασιλική Ν., 23 ετών, η οποία ανέφερε ότι το «μασκάρεμα» είναι… αναγκαίο κακό, δεν σκοπεύει όμως να ξοδέψει αρκετά λεφτά. «Λόγω ενός πάρτι που έχω θα μασκαρευτώ, παρόλο που δεν έχω την ίδια διάθεση με άλλες χρονιές. Πάντως δεν σκοπεύω να ξοδέψω πολλά λεφτά για τις Αποκριές, γιατί δεν μου περισσεύουν. Προτιμώ να δώσω αλλού τα χρήματά μου. Έχω σκεφτεί να αξιοποιήσω ρούχα που έχω, συνδυάζοντάς τα με περούκα κτλ.», καταλήγει.

Στο ίδιο πνεύμα, αλλά πιο ακραίος και ο Γιώργος Π., ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι Απόκριες είναι σίγουρα μια αφορμή για διασκέδαση, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και η προδιάθεση. Όταν όλα γύρω μου με πιέζουν, δεν ψάχνω για μια μέρα “διασκέδασης και φυγής”, ούτε να προσποιηθώ πως είμαι κάποιος άλλος για να ξεφύγω. Προτιμώ να μείνω στην πραγματικότητα και να την αντιμετωπίσω. Οι Απόκριες κατέληξαν να είναι μόνο για τα παιδιά και τους απροβλημάτιστους. Και με αυτό εννοώ και αυτούς που δεν έχουν προβλήματα, αλλά και τους αφελείς. Και οι δύο αυτές κατηγορίες δεν με αφορούν. Από εκεί και πέρα όποιος θέλει να ντύνεται κάτι άλλο από αυτό που είναι -αντί να αλλάξει την καθημερινότητά του- ας πάει σε κάποιον γιατρό να κοιτάξει τα απωθημένα του. Δεν ψωνίζω τίποτα».

Keywords
Τυχαία Θέματα