Πόσα δισ. χρωστά στην Ελλάδα η Γερμανία

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel που επικαλείται το «Βήμα της Κυριακής», η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 108 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και 54 δισ. για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.

H διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού der Spiegel αναδημοσιεύει άρθρο με τον τίτλο «Όσα μας χρωστά η Γερμανία» από το κυριακάτικο

φύλο της εφημερίδας το Βήμα. Πρόκειται για το θέμα της καταβολής των πολεμικών αποζημιώσεων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην ουσία, πρόκειται για το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που εξετάζει κατ΄εντολή του υπουργείου Οικονομικών πιθανή αξίωση καταβολής αποζημιώσεων από την Γερμανία, Η έκθεση 80 σελίδων είναι διαβαθμισμένη ως «άκρως μυστική». Το «Βήμα» εξασφάλισε τα στοιχεία και τα έδωσε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα δεν έλαβε ποτέ αποζημιώσεις, ούτε για το κατοχικό δάνειο, ούτε για όσα υπέστη κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Η έκθεση βασίζεται σε 761 τόμους από αρχειακό υλικό, μεταξύ αυτών συμφωνίες, νομοθετικά κείμενα και δικαστικές αποφάσεις.

Αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

«Εύλογα ερωτηματικά ανακύπτουν από τη σιωπή του Πρωθυπουργού για το ζήτημα των γερμανικών οφειλών προς τη χώρα μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρεται στο δημοσίευμα του «Βήματος», που αναδημοσιεύθηκε και στη Γερμανία (Spiegel).

«O πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έχει στα χέρια του, από τις 8 Μαρτίου, πόρισμα 80 σελίδων με στοιχεία, αποδείξεις και νομικά επιχειρήματα για το κατοχικό δάνειο και τις γενικότερες οφειλόμενες επανορθώσεις της Γερμανίας προς τη χώρα μας για τα δεινά που υπέστη κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.

Κι όμως, τα ευρήματα της ομάδας εμπειρογνωμόνων, η οποία συστήθηκε χάρη στην πίεση που ασκήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με πρωτοστάτη τον Μανώλη Γλέζο, χαρακτηρίστηκαν «απόρρητα», ενώ η κυβέρνηση περιορίστηκε να ευχαριστήσει τους ερευνητές και να σιωπήσει...» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου, υπενθυμίζει πως «ο μόνος πολιτικός αρχηγός που είχε το σθένος να θέσει το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου στο γερμανό Υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, είναι ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλ. Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε μαζί του, στο Βερολίνο. Αντίθετα, η τρικομματική κυβέρνηση, πάντοτε πρόθυμη να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των δανειστών, δεν έχει τολμήσει να ψιθυρίσει μια λέξη, τη στιγμή που αγωνίζεται να ξεπουλήσει σε εξευτελιστικές τιμές τη δημόσια περιουσία και να απομυζήσει και τα τελευταία εισοδήματα του ελληνικού λαού».

Η ανακοίνωση καταλήγει καλώντας να γίνει γνωστή η αλήθεια «μετά από αυτή την εξέλιξη δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά, εάν συνεχίσει η κυβέρνηση, και ο κ. Σαμαράς προσωπικά, να κρατάει στο συρτάρι, αναξιοποίητο, το συγκεκριμένο πόρισμα. Ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να μάθει την αλήθεια για το κρίσιμο αυτό ζήτημα».

Keywords
Τυχαία Θέματα