Πώς έφτασαν οι Αρχές στη σύλληψη των τριών εκτελεστών – Το αποτύπωμα διαφυγής και η προφορά

Ένας «πόλεμος», που έχει ως επίκεντρο, εν πολλοίς, το λαθρεμπόριο τσιγάρων πλην άλλων κινήτρων όπως αυτό των λαθραίων καυσίμων, βρίσκεται πίσω από τις εκτελέσεις του κάποτε ισχυρού μέλους της αποκαλούμενης Greek Mafia, Γιάννη Σκαφτούρου στη Βοιωτία το 2022, του Βασ. Ρουμπέτη και του αδελφού της συζύγου του στον Κορυδαλλό τον Ιούνιο 2023, αλλά και πίσω από την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά ομογενή από το Ουζμπεκιστάν, στον Σβορώνο Πιερίας τον περασμένο Ιούλιο.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Και για τις τρεις αυτές εγκληματικές επιθέσεις συνελήφθησαν από την Ασφάλεια Αττικής δύο ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται σε Ελλάδα και εξωτερικό και άλλα άτομα, που μετέχουν στις εγκληματικές οργανώσεις. Όπως αναφέρουν πληροφορίες που διέρρευσαν, ο ένας εκ των συλληφθέντων, ομογενής από τη Γεωργία, είναι παλαιός γνώριμος των Αρχών Ασφαλείας και μάλιστα τη νύχτα της 28ης Απριλίου 2023 είχε πέσει θύμα βομβιστικής επίθεσης από αγνώστους. Οι δράστες είχαν τοποθετήσει κάτω από σταθμευμένο αυτοκίνητο που είχε ενοικιάσει, έξω από το σπίτι του στην Γκορυτσα Ασπροπύργου, αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης. Από την έκρηξη το αυτοκίνητο τινάχτηκε στον αέρα και υπέστησαν σοβαρές ζημιές δέκα άλλα σπίτια στα οποία διαμένουν ομογενείς και πολλά σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Τότε είχε πει η Αστυνομία ότι ο σήμερα 39χρονος συλληφθείς ως εκτελεστής, είχε αποφυλακιστεί το 2019 αφού εξέτισε ποινή για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης παράτυπων μεταναστών, ενώ παλαιότερα είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, εκβίαση, διακίνηση ναρκωτικών και άλλα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αρχές κατάφεραν να φθάσουν στη σύλληψη των εκτελεστών, αρχικά από την αξιοποίηση ενός αποτυπώματος, που είχε βρεθεί πάνω στη μηχανή με την οποία επιχείρησαν να διαφύγουν οι δύο από τους τέσσερις εκτελεστές του 55χρονου Γιάννη Σκαφτούρου, στο πατρικό του στα Σκούρτα Βοιωτίας, την επομένη του Πάσχα, 2022. Η μοτοσυκλέτα, ανετράπη και οι δύο εκ των δραστών αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν στον τόπο. Επιχείρησαν να αρπάξουν ένα . Και αφού το αποτύπωμνα βρέθηκε αγροτικό που οδηγούσε κάτοικος της περιοχής αλλά κι αυτό κόλλησε στο χώμα και διέφυγαν με τα πόδια.

Ήταν θέμα χρόνου

Η moto εξετάστηκε εξονυχιστικά στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Και αφού το αποτύπωμα βρέθηκε, ήταν θέμα χρόνου να βρουν οι αστυνομικοί την άκρη του νήματος. Ακολούθησαν παρακολουθήσεις προκειμένου να εντοπιστούν όλοι της ομάδας των εκτελεστών, κάποιοι εκ των οποίων έχουν φύγει εκτός Ελλάδος. Εκτός των εκτελέσεων Σκαφτούρου και Ρουμπέτη, έγινε γνωστό ότι εμπλέκονται και σε απόπειρα ανθρωποκτονίας με στόχο 47χρονο, ομογενή από το Ουζμπεκιστάν, ο οποίος, ενώ σε πρώτη φάση διέφυγε τον κίνδυνο, αργότερα αποβίωσε όπως ειπώθηκε από παθολογικά αίτια. Ο 47χρονος, αναφέρουν οι πληροφορίες ασχολείτο με το εμπόριο τσιγάρων και είναι ακόμη άγνωστο πως δημιουργήθηκε η διαφορά και η αντιπαλότητα με το κύκλωμα που βρίσκεται πίσω από τους συλληφθέντες εκτελεστές. Γεγονός είναι όμως ότι ένα μεσημέρι του περασμένου Ιουλίου, ο 47χρονος έπεσε σε ενέδρα που του είχαν στήσει, άγνωστοι τότε, πιστολέρο, ενώ έφευγε από το κτήμα του στον Σβορώνο Πιερίας.

Πυροβόλησαν εν κινήσει

Οδηγούσε το αυτοκίνητό του και είχε φθάσει σε σημείο μεταξύ του Σβορώνου και της Νεοκαισάρειας. Οι εκτελεστές καθώς γνώριζαν τη διαδρομή πυροβόλησαν εναντίον του εν κινήσει. Ο 47χρονος με ελιγμούς επιχείρησε να αποφύγει να ευστοχήσουν σε άλλες σφαίρες οι επίδοξοι δολοφόνοι του και σταμάτησε όταν προσέκρουσε στον κορμό ενός δένδρου. Οι αστυνομικοί και το πλήρωμα του ασθενοφόρου που έφθασαν τον βρήκαν να έχει πέσει στο οδόστρωμα και τον μετέφεραν στο Νοσοκομείο Κατερίνης. Πρόκειται, είναι αλήθεια, για μια, από τις σπάνιες φορές, που η ΕΛΑΣ έχει συλλάβει δολοφόνους οργανωμένου εγκλήματος. Και στις τρεις περιπτώσεις, λέγεται, πρόκειται για την ίδια ομάδα εκτελεστών. Όπως αναφέρουν πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ από την αστυνομία, πρόκειται για τους εκτελεστές των παραπάνω «συμβολαίων θανάτου» και όχι για τους ηθικούς αυτουργούς.

Ποιοι ήταν οι Ρουμπέτης και Σκαφτούρος

Υπενθυμίζεται ότι ο Β. Ρουμπέτης ή «Ράμπο» ή «ταξιτζής», όπως ήταν γνωστός, είχε πέσει νεκρός από μαφιόζικη ενέδρα τον Ιούνιο του 2023 στον Κορυδαλλό. Ο Ρουμπέτης το 2009 είχε συλληφθεί για την υπόθεση Μιχάλη Φιλόπουλου, του οπαδού του Παναθηναϊκού που είχε μαχαιρωθεί μέχρι θανάτου σε άγρια συμπλοκή οπαδών τον Μάρτιο του 2007 στη Λεωφόρο Λαυρίου στα Γλυκά Νερά. Παράλληλα, ήταν γνώριμος και στο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών, λόγω των επαφών που φερόταν να έχει με κυκλώματα ανθρώπων της νύχτας που εκβίαζαν καταστηματάρχες σε Γλυφάδα, Χαϊδάρι και Κορυδαλλό. Οι πληροφορίες που διέρρεε η Ασφάλεια, τον έφεραν να συνεργάζεται στενά με τον Γιάννη Σκαφτούρο, όπως και τον στενό συγγενή του Διονύση Μουζακίτη, ο οποίος ήταν φρουρός του 55χρονου Σκαφτούρου.

Δύο νεκροί

Ένα βράδυ του περασμένου Ιουνίου, επιστρέφοντας στο σπίτι με τζιπ δέχθηκαν και οι δύο καταιγισμό πυρών από τότε αγνώστους εκτελεστές με αποτέλεσμα να πέσουν και οι δύο νεκροί. Η δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου, κάποτε μέλους της τριανδρίας, μιας από τις πιο ισχυρές ομάδες της ελληνικής μαφίας, με Βας. Στεφανάκο, Παν. Βλαστό, είχε γίνει, στην αυλή του εξοχικού του, την Δευτέρα του Πάσχα, τον Απρίλιο του 2022. Οι δράστες, που εκμεταλλεύτηκαν ότι ο Γιάννης Σκαφτούρος λόγω της ημέρας είχε πει στους φρουρούς του να πιάσουν δουλειά στις 4 το απόγευμα, μαυροφορεμένοι και με καλάσνικοφω στα χέρια, υπερπήδησαν ξαφνικά τη μάντρα του εξοχικού και παρά το ότι γιόρταζαν πάνω από δέκα συγγενείς του, άνοιξαν πυρ.

Φώναζε τότε ο ένας από τους εκτελεστές «Γιάννη, Γιάννη», για να τον αιφνιδιάσει και στη συνέχεια ξεκίνησε να πυροβολεί εναντίον του. Μάρτυρας είχε καταθέσει ότι τουλάχιστον ο ένας που φώναζε το όνομα του στόχου είχε προφορά από κράτος της πρώην Σοβιετικής ΄Ενωσης.Ηταν ΄ένα σοβαρό στοιχείο να ξεκινήσει η έρευνα… Από την δολοφονική επίθεση κατά του ο 55χρονου (που ήταν γνωστός και ως «Θείος Τζο» στο χώρο της «Greek Mafia») . Από τη δολοφονική επίθεση τραυματίστηκε επίσης η 22χρονη κόρη του, αλλά και ο 45χρονος συμπέθερός του, επίσης γνώριμος των Αρχών για διάφορα αδικήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς, Αρχές,pos, arches