Πώς μπορούν να ενταχθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες στον νόμο Κατσέλη

Του Γιώργου Αυτιά

Σειρά ενεργειών, οι οποίες απεγκλωβίζουν ελεύθερους επαγγελματίες και τους εντάσσουν στο νόμο Κατσέλη, καθορίζει εγκύκλιος του ΟΑΕΕ. Οι επαγγελματίες οφείλουν να γνωρίζουν ότι υπάρχουν ασφυκτικές προθεσμίες και προϋποθέσεις εφαρμογής της ρύθμισης. Όποιος δεν πληρώσει τρεις δόσεις, το σύστημα τον αποβάλλει. Τα κύρια σημεία των νέων ρυθμίσεων έχουν ως εξής:

Στην περίπτωση οφειλής, αφού έχει βεβαιωθεί, δίδεται βεβαίωση

ασφαλιστικών οφειλών. Αυτή η βεβαίωση συμπεριλαμβάνει τέλη καθυστέρησης και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Μάλιστα εκδίδεται εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης από τον ενδιαφερόμενο.

Στη βεβαίωση υπάρχουν οι οφειλές, οι οποίες έχουν βεβαιωθεί από το ΣΔΟΕ των Ταμείων το ΚΕΑΟ.
Όπου δεν υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές, παραδίδεται στον ενδιαφερόμενο «Γνωστοποίηση Οφειλής».

Οι δόσεις καταβάλλονται κάθε μήνα.
Όταν ολοκληρωθεί η κατάθεση της αίτησης προς το Δικαστήριο, ο οφειλέτης εντός 15 ημερών πρέπει να επιδώσει στον ΟΑΕΕ αντίγραφο της αίτησης. Εντός μηνός ο ΟΑΕΕ θα πρέπει να καταθέσει τις απόψεις του μέσω των δικηγόρων του. Δηλαδή συντάσσεται «Ιστορικό Ασφάλισης-Οικονομικού Ελέγχου», που προωθείται στη Δ/νση Νομικών Υπηρεσιών και κατατίθεται στη Γραμματεία του αρμοδίου Δικαστηρίου. Στο ιστορικό υπάρχουν όλα τα ασφαλιστικά και οικονομικά στοιχεία, που αφορούν τον αιτούντα.

Οι μηνιαίες δόσεις καθορίζονται από το δικαστήριο με προσωρινή διαταγή ή οριστική απόφαση.
Η έναρξη καταβολής των δόσεων καθορίζεται στη διαταγή ή την απόφαση.
Χάνεται η ρύθμιση, όταν το ποσό που καθυστερεί ξεπερνά σε σύνολο το ποσό τριών μηνιαίων δόσεων.
Όλες οι υποχρεώσεις καταβολής παρακολουθούνται, καθώς έχει τεθεί σε εφαρμογή η «Ψηφιοποίηση Ασφαλιστικού Φακέλου».
Μόλις χαθεί η ρύθμιση ενημερώνεται εγγράφως η Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών, ώστε να καταθέτει αίτηση ανάκλησης της προσωρινής διαταγής ή απόφασης εντός τεσσάρων μηνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα