Πως μπορεί το πρώτο κόμμα να εξασφαλίσει αυτοδυναμία

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν, πως η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα ανατραπεί (αν και οι 10 μέρες στην Πολιτική είναι πολύς χρόνος), η συζήτηση έχει αρχίσει να επικεντρώνεται στο εάν θα μπορέσει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να εξασφαλίσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, που θα τον απαλλάξει από τις διερευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης.

Η αυτοδυναμία,

λοιπόν, δεν εξαρτάται από τα ποσοστά που θα λάβουν τα δύο ισχυρότερα σε ψήφους κόμματα και κυρίως δεν εξαρτάται από τη διαφορά των ποσοστών τους. Το αν θα υπάρξει λοιπόν η πολυπόθητη αυτοδυναμία ή όχι θα εξαρτηθεί από τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής και το αθροιστικό ποσοστό που θα συγκεντρώσουν.

Αυτή είναι η φιλοσοφία που διέπει τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο Παυλόπουλου, ο οποίος αύξησε (το 2008) το μπόνους εδρών που προέβλεπε ο προγενέστερος νόμος Σκανδαλίδη (του 2004) για το πρώτο σε εκλογική δύναμη κόμμα από 40 σε 50 έδρες.

Κατά τα λοιπά, οι υπόλοιπες, δηλαδή, οι 250 έδρες (από 260 που ήταν), κατανέμονται αναλογικά στα κόμματα που πέρασαν το «κατώφλι» του 3% προκειμένου να εισέλθουν στη Βουλή. Βάσει αυτών θεωρητικά το ελάχιστο ποσοστό για να πετύχει κάποιο κόμμα αυτοδυναμία ανέρχεται σε 40,4% (με τη θεωρητική προϋπόθεση ότι τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής έχουν 0%, κάτι φυσικά που δεν θα ισχύσει στην πραγματικότητα).

Έτσι, λοιπόν για κάθε 1% που θα καταγράφεται για τα εκτός Βουλής κόμματα τη βραδιά των εκλογών θα μειώνεται κατά 0,4% το απαιτούμενο ποσοστό αυτοδυναμίας.

Αυτό σημαίνει, πως με 1% αθροιστικό ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων, ο πήχης της αυτοδυναμίας κατέρχεται από 40,4% στο 40% και ούτω καθ” εξής. Αυτό υπολογίζεται ως εξής: Αν το αθροιστικό ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων είναι 10%, τότε επί 0,4% = 4%. Αν αυτό αφαιρεθεί από το ελάχιστο ποσοστό για αυτοδυναμία 40,4%, τότε προκύπτει ότι ο πήχης κατεβαίνει στο 36,4%.

Έτσι, αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν 5%, τότε ο πήχης της αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος θα κινηθεί στο 38,4%, στο 6% θα κατέλθει στο 38%, στο 7% θα είναι 37,6%, στο 8% θα είναι 37,2%, στο 9% θα είναι 36,8%, στο 10% θα είναι 36,4%, στο 11% θα είναι 36%, στο 12% θα είναι 35,6%, στο 13% θα είναι 35,2%, στο 14% θα είναι 34,8%, στο 15% θα είναι 34,4% και στο 16% θα είναι 34%.

Όπως καταλαβαίνει κανείς, για να εξασφαλίσει αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μείνουν εκτός Βουλής οι ΑΝΕΛ, το «Κίνημα» του Γ. Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ, οι «Πράσινοι-ΔΗΜΑΡ», το ΛΑΟΣ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και μάλιστα με μεγάλα ποσοστά άνω του 2%.

Η απογραφή και οι αλλαγές στον αιρθμό εδρών

Κατά τα άλλα, η απογραφή του 2011 έφερε και αυξομειώσεις εδρών στις εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Αυτό σημαίνει, πως έχουμε αλλαγές σε 14 εκλογικές περιφέρειες επί συνόλου 56.

Από αυτές στη Β” Αθηνών οι έδρες αυξάνονται κατά δύο (από 42 σε 44), στην Αττική κατά τρεις (από 12 σε 15), στη Θεσπρωτία κατά μία (από μονοεδρική γίνεται δυεδρική), στη Β” Θεσσαλονίκης κατά δύο (από 7 σε 9), στις Κυκλάδες κατά μία (από 3 σε 4) και στη Μαγνησία επίσης κατά μία (από 5 σε 6).

Αντιθέτως, μειώσεις έχουμε στην Α” Αθηνών κατά τρεις έδρες (από 17 σε 14), στην Αιτωλοακαρνανία κατά μία (από 8 σε 7), στην Αχαΐα επίσης κατά μία (από 9 σε 8), στη Βοιωτία το ίδιο (από 4 σε 3), στην Ηλεία επίσης (από 6 σε 5), όπως και στην Καρδίτσα (από 5 σε 4), στις Σέρρες (από 7 σε 6) και στα Τρίκαλα (από 5 σε 4).

Σημειώνεται ότι πλέον οι μονοεδρικές από 8 μειώθηκαν σε 7 και συγκεκριμένα: Γρεβενά, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Κεφαλληνία, Λευκάδα, Σάμος και Φωκίδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα