Πολυπρόσωποι απατεώνες

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Tου Πέτρου Καρσιώτη

O tempora, o mores! Ω καιροί, ω ήθη! Η ιστορική φράση του Κικέρωνα περιγράφει με τον πιο εύστοχο τρόπο την ύπουλη δράση διαφόρων αετονύχηδων, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την αγωνία των πολιτών για την επιβίωσή τους, αλλά και τη διαφύλαξη των χρημάτων τους, τους εξαπατούν και τους βυθίζουν σε ακόμη μεγαλύτερη απελπισία. Μέσα από ένα πραγματικό μπαράζ συλλήψεων της αστυνομίας, σε διάφορες περιοχές της χώρας, προβάλλει

εύγλωττα η ανησυχητική κατάσταση που διαμορφώνεται στους καιρούς της δεινής κρίσης. Οι επιτήδειοι, βάζοντας διάφορα προσωπεία, εμφανίζονται στα θύματά τους ως λογιστές, φοροτεχνικοί, τραπεζικοί υπάλληλοι, φορείς επενδύσεων με εξασφαλισμένες αποδόσεις, μεσολαβητές διαφημίσεων και ό,τι άλλο βάζει ο νους του ανθρώπου!

Ο 45χρονος που «διόριζε» οδηγούς σε στρατιωτικά οχήματα!

Στη Λάρισα συνελήφθη και παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα ένας 45χρονος, ο οποίος απεδείχθη ότι με την ανεργία που μαστίζει τους πολίτες είχε ξεκινήσει να εκμεταλλεύεται την αγωνία για το ψωμί τους. Συγκεκριμένα υποσχόταν με το… αζημίωτο σε ανέργους ότι θα μεσολαβήσει για την πρόσληψή τους ως οδηγών σε μεταφορικά μέσα εταιρείας που είχε αναλάβει τις μετακινήσεις του προσωπικού των στρατιωτικών μονάδων της Θεσσαλίας! Ένας από τους ανέργους, στον οποίο υποσχέθηκε πρόσληψη, αλλά και από τον οποίο ζήτησε πέρα από αντίγραφο του διπλώματός του και… μίζα, κατάλαβε την απάτη και απευθύνθηκε στην Αστυνομία. Οι αστυνομικοί πήραν διακριτικά θέση στο σημείο του ραντεβού για την παράδοση των χρημάτων και μόλις πήρε τα προσημειωμένα χρήματα στα χέρια του τον συνέλαβαν. Τώρα ψάχνουν τον ακριβή αριθμό των ανέργων που έπεσαν θύματα…

Οι… εφοριακοί, οι… φοροτεχνικοί και οι… τραπεζικοί υπάλληλοι!

Ολόκληρη εγκληματική ομάδα είχε στηθεί σε περιοχές της κεντρικής Ελλάδας με σκοπό την απόσπαση σημαντικών ποσών από πολίτες, που έχουν… ζαλιστεί από τα νέα φορολογικά μέτρα και τη ρύθμιση των όποιων χρεών. Δέκα εννέα χιλιάδες ευρώ προκύπτει ότι απέσπασαν τα μέλη της οργάνωσης, από ηλικιωμένους ιδιαίτερα που είναι και πιο ευάλωτοι.

Η έρευνα έδειξε ότι τα μέλη της οργάνωσης μετέβαιναν με δύο αυτοκίνητα σε διάφορες πόλεις της χώρας και εντόπιζαν τα θύματά τους την ώρα που περπατούσαν στον δρόμο. Ένας από τους δράστες, προφασιζόμενος τον λογιστή, τον εφοριακό ή τον τραπεζικό υπάλληλο, μετέφερε… ο ίδιος τα θύματα στο σπίτι τους. Εκεί τα έπειθε ότι στενά συγγενικά τους πρόσωπα είχαν εκκρεμότητες με την Εφορία και ζητούσε χρήματα «να κλείσει το θέμα». Όταν τα θύματα δεν διέθεταν όσα χρήματα ζητούσε ο δράστης, παρέδιδαν και τα κοσμήματά τους! Ενδεικτικά, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, από μία 78χρονη απέσπασαν 550 ευρώ, ενώ από μια 74χρονη 1300 ευρώ υπό τον μανδύα του φοροτεχνικού, ο οποίος θα «διευθετούσε» οικονομικές εκκρεμότητες συγγενούς της στην Εφορία!

Ο… διαφημιστής που συνεργαζόταν με το ΚΤΕΛ!

«Διαφημιστής» ήταν ένας 57χρονος, ο οποίος κατά τα στοιχεία της αστυνομίας και των άτυχων θυμάτων του, ιδιοκτητών καταστημάτων και επιχειρήσεων, αποσπούσε διάφορα χρηματικά ποσά για να κατασκευάσει αφίσες που μέσω των δρομολογίων των πούλμαν θα έκαναν γνωστά τα καταστήματα παντού! Τα χρήματα, που αποσπούσε, υποτίθεται ότι ήταν… προκαταβολή για την μεταξύ τους συμφωνία, την οποία υλοποιούσε τις περισσότερες φορές με πλαστά ιδιωτικά συμφωνητικά. Τουλάχιστον δέκα τέσσερις καταστηματάρχες, επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων έχουν πέσει θύματα του… διαφημιστή. Πιστεύεται όμως ότι οι εξαπατημένοι είναι πολύ περισσότεροι και ίσως αρκετοί απ αυτούς να… περιμένουν να δουν τις αφίσες στα πούλμαν του… ΚΤΕΛ!

Ο… επενδυτής που εξαπάτησε έως και συνταξιούχο δικαστικό!

Παρουσιαζόταν ως «γκουρού των επενδύσεων», λέει η Αστυνομία για 43χρονο που συνέλαβε, και αποσπούσε χρήματα από πολίτες, χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα, όπως την συμμετοχή σε σεμινάρια ΕΣΠΑ, το πρόσχημα επένδυσης χρημάτων σε ομόλογα υψηλής απόδοσης κέρδους, την τακτοποίηση οφειλών σε ασφαλιστικούς φορείς κ.ά. Ανάμεσα στα θύματα του ταλαντούχου στην… πειθώ ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Alpha freepress», ένας άρτι συνταξιοδοτηθείς δικαστικός λειτουργός(!) και η μητέρα μιας φίλης του.

Μόνο από τους δύο αυτούς κατάφερε, με τη βοήθεια συνεργού του λογιστή, να υφαρπάξει 65.500 ευρώ. Από τον δικαστικό 30.000 ευρώ για να τον γλιτώσει από το δήθεν επικείμενο… κούρεμα καταθέσεων και να τα «επενδύσει», ενώ από τη μητέρα της φίλης του 35.000 ευρώ επίσης για επένδυση, αλλά και… μετάθεση συγγενικού προσώπου από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη! Από την έρευνα της αστυνομίας προέκυψε ότι «ο 43χρονος παρουσιαζόταν ως εκπρόσωπος ομίλου εταιρειών, μέσω της επωνυμίας του οποίου έπειθε τα υποψήφια θύματα να επενδύσουν σε επικερδή επενδυτικά πακέτα». Ο συγκεκριμένος συνελήφθη λίγο αφότου ολοκλήρωσε… ομιλία με μεγάλο ακροατήριο, το οποίο κρεμόταν από τα χείλη του για να πληροφορηθεί τις… ευκαιρίες επένδυσης των οικονομιών!

Το άρθρο Πολυπρόσωποι απατεώνες εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα