Πολιτιστικές Περιηγήσεις στη Ρόδο

Ένα οδοιπορικό στις πολιτιστικές εστίες του νησιού μας μας που μάχονται κάτω από αντίξοες οικονομικές συνθήκες για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας παράδοσης ενάντια στη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης.

Σκοπός αυτού του ρεπορτάζ είναι να αναδείξουμε το έργο αυτών των ανθρώπων που αγωνίζονται για τα πολιτιστικά μας ιδανικά, να καταγράψουμε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις τους και να τις παρουσιάσουμε στο ευρύτερο κοινό του νησιού μας αλλά και στους επισκέπτες του. Άλλωστε η Ρόδος είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός

και οι διάφορες τοπικές παραδοσιακές πολιτιστικές εκδηλώσεις μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην τουριστική προβολή της.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΑΦΑΝΤΟΥ «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ»
Επόμενος σταθμός της πολιτιστικής μου περιήγησης στο νησί της Ρόδου, ήταν το κεφαλοχώρι Αφάντου, για το οποίο είχα ακούσει τα καλύτερα λόγια από τους παλιούς συμμαθητές μου στην ΑΣΤΕΡ της Ρόδου.

Βέβαια πέρασαν πολλά χρόνια από τότε, αλλά ποτέ δεν είναι αργά και να που μου δόθηκε η ευκαιρία 25 χρόνια μετά να το γνωρίσω.

Σημερινός συνομιλητής μου ο Καραγιάννης ο Δημήτρης, πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Αφάντου.

« Ο Σύλλογός μας κύριε Γιώργο ιδρύθηκε το 2011 και αυτή την στιγμή διαθέτει 250 μέλη. Ιδρύθηκε από νέα παιδιά του χωριού με σκοπό να διατηρήσουμε τις παραδόσεις μας και να παροτρύνουμε όλους τους νέους του χωριού να ασχοληθούν με τη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Διαθέτουμε τμήματα παραδοσιακών χορών που σύμφωνα με την ηλικία των χορευτών διαχωρίζονται σε ομάδες παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Δασκάλα μας είναι η κυρία Άντζελα Χατζηχριστοδούλου την οποία ευχαριστούμε πολύ για την καλή συνεργασία και το σπουδαίο έργο της.

Παλαιότερα διαθέταμε και μια θεατρική ομάδα με την οποία είχαμε ανεβάσει, μια θεατρική παράσταση με τίτλο «Τα ραουνιάσματα» στην τοπική διάλεκτο που αναφέρονταν στα αρραβωνιάσματα μέσα στο χωριό μας.

Η επιτυχία αυτής της παράστασης μας υποχρεώνει να ανασυσταθούμε και να την επαναλάβουμε. Οι ετήσιες εκδηλώσεις του Συλλόγου μας αρχίζουν την περίοδο της Απόκρεω, άλλωστε είναι γνωστό στη Ρόδο το παραδοσιακό Αφαντενό Καρναβάλι.

Συγκεντρωνόμαστε τη μέρα εκείνη όλοι οι κάτοικοι και επισκέπτες του χωριού στην πλατεία, όπου παρελαύνουν άρματα και διάφορα πεζοπόρα τμήματα που ξεσηκώνουν τον κόσμο. Το γλέντι αρχίζει το πρωί και τελειώνει το βράδυ.

Την πρώτη Κυριακή μετά την εορτή του Αγίου Γεωργίου αποφασίσαμε να διοργανώνουμε κάθε χρόνο μια γιορτή αφιερωμένη στην παραδοσιακή Αφαντενή τηγανίτα.

Σκοπός μας είναι μέσω της γιορτής αυτής να προβάλλουμε και να κάνουμε γνωστό σε όλους το Αφαντενό αυτό προϊόν.

Στην εκδήλωση αυτή που ελπίζουμε να καθιερώσουμε κάθε χρόνο, προσκαλούμε συλλόγους από όλη τη Ρόδο που θα πλαισιώσουν τη γιορτή μας με τα χορευτικά τους συγκροτήματα.

Στη γιορτή αυτή ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να αγοράσει και να φάει παραδοσιακά γλυκίσματα από όλη τη Ρόδο και οπωσδήποτε την παραδοσιακή μας τηγανίτα την Αφεντινή.

Την Μεγάλη κάθε χρόνο προσφέρουμε σε αυτούς που ξενυχτούν στην εκκλησία, ροφήματα και νηστήσιμα εδέσματα.

Το Πάσχα βάφουμε αυγά και κατά τη διάρκεια της Ανάστασης τα προσφέρουμε στους κατοίκους του χωριού.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν έχουμε πολλές εκδηλώσεις, διότι τα περισσότερα μέλη μας εργάζονται σε τουριστικές επιχειρήσεις. Συμμετέχουμε όμως με τη χορευτική μας ομάδα στις εκδηλώσεις άλλων πολιτιστικών συλλόγων.

Πέρυσι διοργανώσαμε μια συναυλία με τον Κώστα Μακεδόνα, τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Συχνά κάνουμε αιμοδοσίες σε συνεργασία με την ΑΣΠΑΙΤΕ και το τμήμα αιμοδοσίας του συλλόγου «Πήγασος».

Προς το τέλος του έτους, την περίοδο των Χριστουγέννων στήνουμε στην πλατεία του χωριού το Παραμυθοχώρι μας και πραγματοποιούμε διάφορες εκδηλώσεις.

Δίπλα στην παραδοσιακή μας φάτνη και σε συνεργασία με τα παιδιά του δημοτικού σχολείου αναβιώνουμε γνωστά παραμύθια όπως η Κοκκινοσκουφίτσα, η Χιονάτη κ.α. Την περίοδο αυτή συγκεντρώνουμε φάρμακα, παλιά ρούχα κ.α τα οποία προσφέρουμε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ρόδου και σε διάφορες ευπαθείς ομάδες.

Προσπαθούμε μέσω εθελοντικής εργασίας να βοηθήσουμε το χωριό μας κάνοντας καλλωπισμούς παρτεριών, δεντροφυτεύσεις, και σε συνεργασία με την κοινότητα Αφάντου βοηθάμε κάθε χρόνο στην καθαριότητα της παραλίας μας.

Στο δύσκολο έργο μας συμπαρίστανται η τοπική κοινότητα, ο δήμος Ρόδου, η Περιφέρεια αλλά και όλοι οι συγχωριανοί και φίλοι του συλλόγου τους οποίους ευχαριστούμε.

ΔΙΟΙΚΗΤΙKO ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Πρόεδρος: Κραγιάννης Δημήτρης
Αντιπρόεδρος: Αναστάχας Λουκάς
Γραμματεύς: Καραγιάννη Εμμανουέλα
Ταμίας: Νικολάου Γεώργιος
Βοηθός Γραμματέα: Δημητροπούλου Μαρία
Μέλη: Νικολής Γεώργιος, Μουστάκα Κωνσταντίνα

Ευχαριστώ και εσάς κύριε Κοτζαερίδη και την εφημερίδα ΡΟΔΙΑΚΗ που μας δίνετε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το έργο μας, τα σχέδιά μας και να τα κάνουμε γνωστά σε όλους.

Πηγή : rodiaki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα