«Πολιτική αγκαλιά» από το Ποτάμι στην ΝΔ – Θύελλα αντιδράσεων στον πολιτικό κόσμο

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Θύελλα αντιδράσεων στον πολιτικό κόσμο έχει προκαλέσει το επικείμενο σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου. Μετά την σκληρή απάντηση – ανακοίνωση της ΝΔ, ήρθε η «πολιτική αγκαλιά» προς την άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Ο πρόεδρος του Ποταμιού μιλά για «θεσμικό έγκλημα», αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου. Ο κ. Θεοδωράκης μέσα από την ανακοίνωσή του τόνισε την ανάγκη για ειλικρινείς συνεργασίες και όχι ευκαιριακές συμπράξεις. Χαρακτηριστηκά αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι: «Η κυβερνητική

πρόταση, όπως κατατέθηκε στη διαβούλευση, συνιστά θεσμικό έγκλημα και η πλήρης κατάργηση του μπόνους θα οδηγήσει τον τόπο σε ακυβερνησία και πολιτική παραλυσία.»

Ο πρόεδρος του Ποταμιού τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν δίνει δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς και σε όσους έχουν αναγκαστεί να αποχωρήσουν από την χώρα. «Η άτολμη συντηρητική κυβέρνηση κλείνει για άλλη μια φορά το δρόμο προς τις κάλπες στους 400.000 Έλληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα στα χρόνια της κρίσης αλλά κι όλους τους ομογενείς μας που ζουν στα πέρατα του κόσμου αλλά πονάνε την πατρίδα τους. Είναι ντροπή να αρνούμαστε το δικαίωμα αυτών των ανθρώπων στην ψήφο»
Το ΠΑΣΟΚ με τρία ΝΑΙ και ένα ΟΧΙ έδωσε το πολιτικό του παρόν για το νέο εκλογικό σχέδιο νόμου. Η κ. Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι συμφωνεί με την ψήφο στα 17 έτη, με την διατήρηση του ορίου εισόδου στη βουλή στο 3% και την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Συμφωνεί επίσης με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών αλλά όχι εντελώς. Ωστόσο και η κ. Γεννηματά «ακουμπάει» πολιτικά την άποψη του Στ. Θεοδωράκη για την ψήφο των ομογενών, και προαναγγέλλει ότι θα καταθέσει σύντομα νομοθετική πρωτοβουλία.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με αφορμή το μπόνους των 50 εδρών, επιτέθηκε στην ΝΔ, χαρακτηρίζοντας το «ληστρικό και εκτός τόπου και χρόνου» και κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάψει να επιμένει για την διατήρησή του. Αναλυτικότερα στην τοποθέτησή της η κ. Γεννηματά τόνισε αναφερόμενη στην ΝΔ : «Είναι φανερό ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης για το μόνο που νοιάζονται είναι πως θα καταφέρουν να γίνουν κυβέρνηση μετατρέποντας ένα εκλογικό ποσοστό μειοψηφίας σε «τεχνητή» κοινοβουλευτική πλειοψηφία με τις 50 έδρες bonus του ισχύοντος εκλογικού συστήματος. Προαναγγέλλουν μάλιστα ότι αν και όταν γίνουν κυβέρνηση με το «δώρο» των 50 εδρών, θα καταργήσουν τυχόν νέο εκλογικό νόμο που θα έχει ψηφιστεί».

Στην συνέχεια της τοποθέτησής της η κ. Γεννηματά παρουσίασε την θέση του κόμματός της σε μια πρόταση πέντε σημείων:

1. Πλήρη κατάργηση του bonus με εξαίρεση στην περίπτωση που το 1ο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων λάβει το 42% των ψήφων και άνω όπου θα προβλέπεται ένα μικρότερο bonus 25- 30 εδρών.

2. Διατήρηση του ορίου εισόδου στη βουλή στο 3%.

3. Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών

4. Ψήφο στα 17

5.Ψήφος Ομογένειας και Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού.

Το άρθρο «Πολιτική αγκαλιά» από το Ποτάμι στην ΝΔ – Θύελλα αντιδράσεων στον πολιτικό κόσμο εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα