Ποιο χρώμα αυτοκινήτου θα απαγορευτεί: Πρωτοφανής απόφαση από την ΕΕ

Με μια απόφαση της Ευρωπαϊκή Ένωσης, αλλάζει τα δεδομένα μέχρι σήμερα στα χρώματα των αυτοκινήτων, εντός της Ευρώπης. Είναι ένα χρώμα που μπορεί να προσφέρει λάμψη και ομορφιά στο αυτοκίνητο, αλλά είναι καρκινογόνο. Πρόκειται για το εξασθενές χρώμιο, το οποίο δίνει αυτή τη χαρακτηριστική μεταλλική λάμψη σε όποια επιφάνεια του αυτοκινήτου και γίνεται επιμετάλλωση.  Είναι στοιχείο υψηλής επικινδυνότητας και η  καρκινογόνος δράση εντοπίζεται στους ρύπους που εκλύονται κατά τη διαδικασία της επιμετάλλωσης μιας επιφάνειας ή ενός εξαρτήματος,

ρύποι που είναι έως και 500 φορές πιο τοξικοί έναντι εκείνων που εκπέμπει ένας κινητήρας πετρελαίου ή βενζίνης κατά τη λειτουργία του.

Στο αυτοκίνητο χρησιμοποιείται συνήθως στις μάσκες των αυτοκινήτων, στους προφυλακτήρες και τους τροχούς, ενώ παρουσία έχει και στην καμπίνα. Η πρόταση αναμένεται να υλοποιηθεί στο τέλος του 2024 και πλέον οι κατασκευαστές καλούνται να βρουν εναλλακτική λύση, με παρόμοια ή πανομοιότυπη οπτική απόδοση αλλά με πολύ μειωμένο αντίκτυπο στην υγεία και το περιβάλλον.. Εκτός από το εξασθενές χρώμιο σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο μόλυβδος, ο υδράργυρος και το κάδμιο. Μάλιστα, η απαγόρευση αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλους βιομηχανικούς κλάδους στο εγγύς μέλλον. Η απαγόρευση θα επηρεάσει έναν ιδιαίτερα σημαντικούς τομείς στον γενικότερο κλάδο του αυτοκινήτου, όπως είναι η επισκευή ή αναπαλαίωση ιστορικών αυτοκινήτων, ενώ αλώβητοι δεν θα βγουν και άλλοι κλάδοι της βιομηχανίας όπως είναι εκείνος της εκτύπωσης αλλά και της κατασκευής μαγειρικών σκευών.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποιο, Πρωτοφανής,poio, protofanis