Ποινική δίωξη στον Παναγιώτη Ψωμιάδη και για τα «45άρια»


Συμπληρωματική ποινική δίωξη ασκήθηκε σε βάρος του έκπτωτου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη για τα λεγόμενα «45άρια». Πρόκειται για τα έργα της πρώην νομαρχίας που έσπαγαν σε μικρότερα, προϋπολογισμού έως 45.000 ευρώ, προκειμένου να ανατίθενται απευθείας σε εργολάβους χωρίς να απαιτείται μειοδοτικός διαγωνισμός.

Μαζί με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη,

κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση, που εκτιμάται ότι ζημίωσε το Δημόσιο κατά 4,1 εκατ. ευρώ, είναι ο αδελφός του, Διονύσης Ψωμιάδης, καθώς επίσης τουλάχιστον 30 νομαρχιακοί σύμβουλοι και υπάλληλοι της Νομαρχίας, αλλά και τοπικοί εργολάβοι.

Η δίωξη ασκήθηκε από την εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης Ιωάννα Κατσή, η οποία παρέλαβε το τελικό πόρισμα του Οικονομικού Επιθεωρητή που διερεύνησε την υπόθεση και αφορά σε συνολικά 456 έργα, κατά το διάστημα 2006-2011, από τα οποία ζημιώθηκε το ελληνικό δημόσιο με 4,1 εκατ. ευρώ.
Οι νέες κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στους αδελφούς Ψωμιάδη αφορούν τις κακουργηματικές πράξεις της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και ψευδή βεβαίωση, από κοινού και κατ' εξακολούθηση, σε βάρος του δημοσίου. Οι πράξεις αυτές είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.

Επιπλέον, η εισαγγελέας απήγγειλε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος -κατά περίπτωση- για απιστία, ηθική αυτουργία στην ηθική αυτουργία στην προηγούμενη πράξη, ψευδή βεβαίωση και άμεση συνέργεια στην προηγούμενη πράξη εναντίον υπαλλήλων της Νομαρχίας, μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής και τοπικών εργολάβων.

Keywords
Τυχαία Θέματα