Ποινική δίωξη σε βάρος του Ομίλου ΞΥΝΗ

Ποινική δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος, ασκήθηκε σε βάρος των υπευθύνων του Ομίλου Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων ΞΥΝΗ, οι οποίοι κατηγορούνται για πλαστογραφία μετά χρήσεως σε βάρος του Δημοσίου.

Οι κατηγορούμενοι, Σοφοκλής Ξυνής, η σύζυγος του Αθηνά και η κόρη του Αικατερίνη, μέλη του δ.σ. του Ομίλου ΞΥΝΗ, φέρονται να χρησιμοποιούσαν τα πλαστά έγγραφα, προκειμένου να εισπράττουν από το Δημόσιο δεκάδες χιλιάδες ευρώ, μέσω επιδοτήσεων για εκπαιδευτικά προγράμματα.

Παράλληλα εκδόθηκε διάταξη δημοσιοποίησης

των ονομάτων των κατηγορουμένων, καθώς και απαγόρευσης εξόδου τους από τη χώρα.

Σύμφωνα με πόρισμα της Διεύθυνσης Επιθεώρησης της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΓΓΚΑ), οι κατηγορούμενοι εξέδωσαν πλαστές βεβαιώσεις μη οφειλών ασφαλιστικής ενημερότητας το 2007, το 2008 και το 2009, οι οποίες έφεραν υπογραφές από ανύπαρκτους υπαλλήλους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Ομόνοιας, ενώ αναφέρεται και μία περίπτωση όπου η ενημερότητα εμφανίζεται να προέρχεται από υπηρεσία του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Πειραιά.

Oπως προέκυψε και από τον έλεγχο της ΓΓΚΑ, σε βάρος του Ομίλου έως τον Αύγουστο του 2010 εκκρεμούσαν χρέη προς τον ασφαλιστικό φορέα συνολικού ύψους 692.000 ευρώ.

Στο πόρισμα που ερεύνησε η εισαγγελέας, αναφέρεται ότι η εταιρεία του Ομίλου ΞΥΝΗ «Δυναμική Εκπαιδευτική-Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών ΑΕ» εισέπραξε ποσό συνολικού ύψους 300.000 ευρώ ως φορέας εκπαίδευσης επιδοτούμενων προγραμμάτων, που διεξήχθησαν από το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα