Πνεύμα Θεατρικό

Άλλες δύο εξαιρετικές παραστάσεις αυτή την εβδομάδα, και οι δύο στην κεντρική σκηνή του Εθνικού μας θεάτρου, το οποίο έχει ανακαινιστεί και έχει γίνει υπέροχο!

της Ηρώς Μητρούτσικου

Του Κουτρούλη ο γάμος
Ποιός θα φανταζόταν ότι ένα έργο με τόσο αστείο τίτλο, ένα έργο του 1845, θα μπορούσε να γίνει μια τόσο ευφάνταστη και σύγχρονη παράσταση; Ο Βασίλης Παπαβασιλείου σκηνοθετεί την πάντα επίκαιρη και απολαυστική πολιτική σάτιρα του Κωνσταντινοπολίτη Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή, η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά από το Εθνικό Θέατρο!
Ο πλούσιος, αλλά ταπεινής καταγωγής, Κουτρούλης,

ράφτης, πρέπει να γίνει υπουργός, αν θέλει να κερδίσει την καρδιά και το χέρι της όμορφης και φιλόδοξης Ανθούσας. Με την βοήθεια του Στροβίλη, του πανούργου υπηρέτη του, και με ψεύτικες υποσχέσεις, δωροδοκίες και δολοπλοκίες, ανακηρύσσεται υπουργός λόγω της διάχυσης µιας φηµολογίας κι έτσι, όταν η φήµη τους επιστρέφεται σαν γεγονός και ο Κουτρούλης χρίζεται, τελικά, υπουργός, δεν το πιστεύουν ούτε οι ίδιοι.
Ο Κουτρούλης επιβεβαιώνει ότι το γελοίο µπορεί να νικήσει. Το έργο έχει γραφτεί µετά τις πρώτες εκλογές του κράτους, αλλά ο θεατής του 21ου αιώνα δεν θα δυσκολευτεί να πειστεί ότι το έργο γράφτηκε σήμερα. Αναξιοκρατία, ξενομανία, μιμητισμός, διαπλοκή, διαφθορά και εξαγορά συνειδήσεων, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θίγονται στην πολιτική αυτή σάτιρα, η οποία εκθέτει όλα τα κακώς κείμενα της ελληνικής πραγματικότητας, που συνοδεύουν τη νοοτροπία και το κράτος μας από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα! Πρόκειται για ένα έργο προφητεία του λεγόµενου «πελατειακού κράτους». Ο σκηνοθέτης αυτό το χαρακτηρίζει ως την χειρότερη µορφή κατοχής που γνώρισε ο τόπος! Αν και έχουν περάσει σχεδόν 2 αιώνες, μας επαναλαμβάνει ότι ακόμα δεν έχουμε ξεπεράσει την εμμονή στην επιφάνεια και το φαίνεσθαι.
Η παράσταση είναι εκπληκτική! Γεμάτη ενέργεια, χαρά, χρώμα και αυτοσχεδιασμούς. Μία εντελώς άδεια μαύρη σκηνή και υπέροχα, ευφάνταστα, καταπληκτικά, πολύχρωμα, πανέμορφα κουστούμια της Μαρί-Νοέλ Σεμέ. Μην φανταστείτε ότι πρόκειται για κανονικά ρούχα, αλλά για διάφορες φόρμες σχημάτων, φτιαγμένες, προφανώς, από τσόχα, σε υπέροχα ζωντανά χρώματα, που οι ηθοποιοί ενδύονται επί σκηνής. Η παράσταση τοποθετείται στο 2012, όπου μία ομάδα φιλόγλωσσης εταιρείας από την αγάπη της για τη γλώσσα και λόγω κρίσης οδηγείται στον «Κουτρούλη». Τότε τα μέλη της ενδύονται τον ρόλο, με το κουστούμι που κατεβαίνει από ψηλά και υποδύονται τον ήρωα, αλλάζοντας εντελώς την κίνηση και το περπάτημα τους, φτάνοντας ως και στην καρικατούρα!
Μια κωμωδία σε εντελώς καρναβαλικό κλίμα, φτιαγμένη αποκλειστικά από αξιόλογους ηθοποιούς, χωρίς κανένα σκηνικό αντικείμενο και με ζωντανή μουσική που παίζουν επί σκηνής οι ίδιοι οι ηθοποιοί! Μόνο τεχνολογικό στοιχείο η προβολή υπέρτιτλων (σαν κάρτες από βουβές ταινίας) για κάποιες λέξεις γλωσσοδέτες!!!
Εξαιρετικοί στους ρόλους τους οι: Νίκος Καραθάνος, Μανώλης Μαυροματάκης, Νίκος Χατζόπουλος και Γαλήνη Χατζηπασχάλη, αλλά και όλος ο χορός!
Keywords
Τυχαία Θέματα