Πληρώνεις (από) 76.000$ για αυτοκίνητο και αυτοκίνητο δεν έχεις

Tο να έχει κάποιος αυτοκίνητο στη Σιγκαπούρη εδώ και δεκαετίες είναι ακριβό «σπορ». Τώρα, το κόστος αυτό εκτινάχθηκε σε νέο ρεκόρ.  Ο λόγος είναι το σύστημα με τα δεκαετή πιστοποιητικά που εφαρμόζει από το 1990 η Σιγκαπούρη. Πρόκειται για την άδεια που πρέπει να πληρώσει όποιος θέλει να αγοράσει αυτοκίνητο.  Τώρα, η τιμή αυτού του πιστοποιητικού ξεκινά από 76.000 δολάρια, καταγράφοντας νέο ρεκόρ. Η τιμή έχει τετραπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2020 και με αυτά τα χρήματα εξασφαλίζει κάποιος την άδεια για την αγορά ενός μεσαίου αυτοκινήτου 1.600 cc.

Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης εκδίδει διαφορετικού

τύπου πιστοποιητικά για την αγορά οχημάτων. Όσοι θέλουν κάτι πιο εντυπωσιακό- για παράδειγμα ένα SUV- πρέπει να δώσουν 106.630 δολάρια για το πιστοποιητικό. Ποσό που επίσης αποτελεί ρεκόρ. Όσο για την πιο φτηνή επιλογή, κοστίζει 7.930 $ και εξασφαλίζει σε αυτόν που θα τα δώσει το δικαίωμα να αγοράσει μια μοτοσικλέτα.  Η Σιγκαπούρη εισήγαγε το σύστημα με τα πιστοποιητικά το 1990, ως μέτρο για την αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και για τη μείωση των ρύπων. Για τους κατοίκους της χώρας όπου το μέσο μηνιαίο εισόδημα το 2022 ήταν 7.376 δολάρια, το αυτοκίνητο έχει γίνει μια απρόσιτη πολυτέλεια.

Η χώρα διαθέτει ένα από τα καλύτερα συστήματα μέσων μαζικής μεταφοράς στον κόσμο

Με πληθυσμό περίπου 5,5 εκατομμύρια κατοίκους, στους δρόμους της Σιγκαπούρης κυκλοφορούσαν σχεδόν ένα εκατομμύρια ΙΧ στα τέλη του 2022.  Ο αριθμός των πιστοποιητικών που διατίθενται προς πώληση εξαρτάται από το πόσα παλιότερα αυτοκίνητα αποσύρονται από την κυκλοφορία. Μετά την πανδημία έχει αυξηθεί η ζήτηση για τις άδειες για αγορά αυτοκινήτων, κάτι που έχει οδηγήσει την τιμή τους σε απανωτά ρεκόρ.

Με πληροφορίες από BBC, CNN
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πληρώνεις, 76 000,plironeis, 76 000