Πλήγμα στην «εικόνα» της Μπάγερν, η αυτοκαταγγελία του Χένες για φοροδιαφυγή

Ο Ούλι Χένες, η «εικόνα» της Μπάγερν, έπεσε στο ναδίρ με την αυτοκαταγγελία του για φοροδιαφυγή. Έτσι θέλησε να επιστρέψει στη νομιμότητα. Ήταν μια φανταστική νίκη αυτή που επέτυχε την Τρίτη η Μπάγερν του Μονάχου επί της Μπαρτσελόνα, για να ξορκίσει το φάντασμα της φοροδιαφυγής που κυνηγά αυτήν την εποχή τον πρόεδρο της ομάδας, τον Ούλι Χένες.

Παρών στην εξέδρα των επισήμων ο Χένες χαμογελούσε από χαρά έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασής του. Το αδίκημα της φοροδιαφυγής δεν είναι πταίσμα, τιμωρείται

αυστηρά στη γερμανική ποινική δικαιοσύνη, επισείει μάλιστα σε σοβαρές περιπτώσεις ποινή ειρκτής μέχρι και 10 χρόνων.

Ευνοϊκή μεταχείριση υπό προϋποθέσεις

Στην περίπτωση Χένες όμως υπάρχει αυτοκαταγγελία, Ο Χένες κατήγγειλε στην ουσία τον εαυτό ότι διατηρούσε λογαριασμό στην Ελβετία και ότι απέκρυψε να δηλώσει στη χώρα του τα κέρδη από τα επιτόκια. Σε αυτήν την περίπτωση ο Γερμανός νομοθέτης προβλέπει ευνοϊκές διατάξεις για τον φοροδιαφεύγοντα, μόνο όταν η εφορία δεν είχε γνώση της υπόθεσης και δεν είχε αρχίσει φορολογικό έλεγχο.

«Το δικαίωμα αυτοκαταγγελίας υπάρχει σε όλα τα δυτικά νομοθετικά συστήματα των βιομηχανικών χωρών» λέει ο εμπειρογνώμων σε φορολογικά θέματα Μάρτιν Βουλφ. «Εκφράζεται όμως με διαφορετικό τρόπο. Σε ορισμένες χώρες όπως πχ στην Ισπανία, προβλέπεται με τον ίδιο τρόπο. Άλλες νομοθεσίες προβλέπουν άλλες δυνατότητες. Στη Γαλλία δεν έχει κωδικοποιηθεί, αλλά οι δικηγόροι μπορούν να επικαλεστούν την αυτοκαταγγελία με τον ίδιο τρόπο, στις ΗΠΑ είναι υπόθεση της κάθε πολιτείας, όπου υπάρχουν διαφορές».

Σε τελική ανάλυση είναι προς το συμφέρον του κάθε κράτους να ενδιαφέρεται περισσότερο για την επιστροφή των φόρων από την τιμωρία του φοροδιαφεύγοντος που αποφάσισε να αποκαλύψει την πράξη του και να μετανοήσει.

Πληθαίνουν οι αυτοκαταγγελίες

Όπως και να έχει ο άλλοτε παντοδύναμος Ούλι Χένες γνωρίζει πολύ καλά ότι η εικόνα του έχει υποστεί πλήγμα. «Ξέρω πολύ καλά ότι η αξιοπιστία μου έχει πληγεί, αλλά θα πρέπει να προχωρήσω» είπε στη σημερινή «Sport Bild». Επειδή δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για την υπόθεσή του, δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ποια ποινή προβλέπεται για το αδίκημά του.

Η εισαγγελία του Μονάχου έχει ξεκινήσει έρευνες σε βάρος του χωρίς να επιβεβαιώσει πληροφορίες της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung σύμφωνα με τις οποίες όταν οι αρχές έψαξαν το σπίτι του στις 20 Μαρτίου εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης, το οποίο και απέσυραν με την καταβολή εγγύησης ύψους 5 εκατ. ευρώ. Γεγονός πάντως είναι ότι στη Γερμανία πληθαίνουν οι περιπτώσεις αυτοκαταγγελιών κυρίως μετά τις αγορές cd με στοιχεία γερμανών φορολογουμένων με καταθέσεις σε φορολογικούς παραδείσους.

Keywords
Τυχαία Θέματα