Πιο κοντά στην ανεξαρτησία της η Καταλονία

Η Βουλή της Καταλονίας με πλειοψηφία 2/3 ενέκρινε την πρόταση των κομμάτων που έχουν ταχθεί υπέρ του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία να ζητήσουν από το ισπανικό κοινοβούλιο την αρμοδιότητα για την πραγματοποίησή του. Συγκεκριμένα, η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο είχε ως εξής: 87 ψήφοι υπέρ, 47 κατά και 3 αποχές.

Πάντως,

η πρόταση αναμένεται να απορριφθεί από την Βουλή της Ισπανίας, αφού τα εθνικά κόμματα, Λαϊκό (ΡΡ), Σοσιαλιστικό (PSOE) και UPyD, έχουν απορρίψει ως αντισυνταγματική την πρόταση των Καταλανών. Σημειώνεται ότι τα τρία αυτά κόμματα ελέγχουν σε ποσοστό 85% τη Βουλή.

Όπως και να έχει, η ψηφοφορία στην βουλή της Καταλονίας ερμηνεύεται ως βήμα εμπρός, καθώς «ταρακούνησε» τους σοσιαλιστές λόγω των τριών διαρροών από το σοσιαλιστικό κόμμα της Καταλονίας PSC.

Για το θέμα ρωτήθηκε η Νο2 του PSOE, Έλενα Βαλενθιάδο, η οποία σχολίασε λιτά: «Το PSC είναι αδελφό κόμμα, αλλά είναι άλλο κόμμα». Υπενθυμίζεται ότι το PSC με απόφαση που εγκρίθηκε από το 80% των μελών του αποφάσισε να μην στηρίξει τις αποφάσεις των υπόλοιπων καταλανικών κομμάτων, αλλά να ταχθεί υπέρ της γραμμής του ισπανικού PSOE και να απορρίψει το δημοψήφισμα.

Λίγες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, ο πρόεδρος της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, είχε ανακοινώσει ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στις 9 Νοεμβρίου 2014 για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Πρόκειται για διπλό ερώτημα: «Επιθυμείτε η Καταλονία να είναι Κράτος;». Στην περίπτωση που ο ψηφοφόρος απαντήσει θετικά, ακολουθεί και δεύτερο: «Θέλετε αυτό το Κράτος να είναι ανεξάρτητο;»

Keywords
Τυχαία Θέματα