Πιο κοντά η Gazprom στη ΔΕΠΑ, μετά την αποχώρηση της Sintez

Ο ρωσικός όμιλος Sintez (που ελέγχεται από τον μεγιστάνα Λεονίντ Λεμπέντεφ) ανακοίνωσε πως τελικά δεν θα υποβάλει πρόταση για τη ΔΕΠΑ, αλλά ίσως το κάνει για τη ΔΕΣΦΑ.

«Μια τελική απόφαση για το εάν θα υποβάλουμε μια δεσμευτική πρόταση για τη ΔΕΣΦΑ θα γίνει στο προσεχές μέλλον, ύστερα από την εξέταση της τελικής εκδοχής των συμφωνιών των μετόχων και του συμβολαίου

πώλησης», αναφέρει, στην ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Μετά το γεγονός αυτό, ανοίγει ο δρόμος για την, επίσης ρωσική εταιρεία, Gazprom, η οποία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της Ελλάδας σε φυσικό αέριο. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλεξέι Μίλερ, έχει έρθει στην Αθήνα τρεις φορές τους τελευταίους μήνες για να προωθήσει το σχετικό ζήτημα.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα euroactiv, η Ελλάδα συμφώνησε να αλλάξει κάποιους όρους στην σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ διανομέα φυσικού αερίου, βοηθώντας τον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα να υποβάλει προσφορά. «Η εγγύηση μειώθηκε στο 10% της τιμής αγοράς», φέρεται να είπε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.

H πώληση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ θεωρούνται ως κορυφαίες περιπτώσεις στο ζήτημα των ελληνικών αποκρατικοποιήσεων. Μέχρι σήμερα, ενδιαφέρον έχουν δείξει οι επενδυτές από τη Ρωσία, την Ελλάδα και το Αζερμπαιτζάν, ωστόσο αναμένονται οι τελικές δεσμευτικές προσφορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα