Περιμένοντας να πατήσει τη σκανδάλη ο Ομπάμα…

Τη στιγμή που η αμερικανική επέμβαση στη «ταραγμένη» Συρία θεωρείται ζήτημα χρόνου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε σε συνέντευξή του ότι δεν έχει πάρει ακόμη την τελική απόφαση σχετικά με το ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία. «Αν πούμε με ένα σαφή και αποφασιστικό, αλλά πολύ περιορισμένο τρόπο, ότι στέλνουμε μία βολή για να σταματήσουν, αυτό θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο μακροπρόθεσμα για την εθνική μας ασφάλεια», δήλωσε ο ίδιος.

Όπως συμπλήρωσε ο Ομπάμα, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ

θεωρούν πως το συριακό καθεστώς ευθύνεται για την επίθεση σε προάστιο της Δαμασκού την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς και ότι η συριακή αντιπολίτευση δεν έχει στην κατοχή της χημικά όπλα, τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει.

«Είμαστε σε επικοινωνία με διάφορους συμμάχους»

Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει τις πιθανές στρατιωτικές επιλογές, στις οποίες περιλαμβάνονται πολυήμερες επιθέσεις κατά στόχων της συριακής κυβέρνησης. «Οι επιλογές δεν περιορίζονται σε μία μόνο ημέρα», σχολίασε.

Αν και ο ίδιος ο Ομπάμα δήλωσε ότι δεν έχει πάρει ακόμα την τελική απόφαση, αμερικανοί αξιωματούχοι ασφαλείας ανέφεραν πως οποιαδήποτε αεροπορική επίθεση θα περιλαμβάνει την εκτόξευση πυραύλων κρουζ από τα πλοία των ΗΠΑ που βρίσκονται στη Μεσόγειο. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να ενεργήσουν μονομερώς εάν επιλέξουν να προχωρήσουν σε στρατιωτική δράση, καθώς «είμαστε σε επικοινωνία με διάφορους συμμάχους όσον αφορά τη συμμετοχή».

Η στάση της Μεγάλης Βρετανίας

Από την πλευρά της η Βρετανία δεν προτίθεται να προβεί σε στρατιωτική δράση στη Συρία πριν λάβει γνώση των αποτελεσμάτων των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που ερευνούν επιτόπου την επίθεση της 21ης Αυγούστου, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης που θα υποβληθεί σε ψηφοφορία σήμερα (Πέμπτη) στο κοινοβούλιο.

Χωρίς συμφωνία η συνάντηση των μόνιμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των πέντε χωρών μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα - για το βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία.

Μόσχα και Πεκίνο είναι αντίθετες στην στρατιωτική επιλογή που προωθούν η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι. Σύμφωνα με διπλωμάτες, οι Ρώσοι «επανέλαβαν τα επιχειρήματα του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για τους κινδύνους μιας στρατιωτικής επιχείρησης και υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το συριακό καθεστώς βρίσκεται πίσω από την επίθεση με χημικά όπλα. Η Κίνα από την πλευρά της υπογράμμισε τη «σημασία της Γενεύης II», ώστε να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση στη Συρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα