Περί εγκληματιών και άλλων δαιμονίων

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Όσο περνάει ο καιρός και παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα στη χώρα μας, αρχίζω να πιστεύω πως ως λαός έχουμε την υπερβολή στο dna μας. Και όπως συνηθίζουμε να κάνουμε, η αντίδρασή μας σε μια κατάσταση είναι να περάσουμε στο άλλο άκρο. Αφορμή για αυτές τις γενικευμένες διαπιστώσεις στάθηκε η πολιτική (και δημόσια) συζήτηση για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, που προτίθεται η Κυβέρνηση να δημιουργήσει. Και αφορμή για τις προθέσεις της

Κυβέρνησης στάθηκε, άδηλα ή δεδηλωμένα, η απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού, που εξέθεσε και Κυβέρνηση και σωφρονιστικό σύστημα.

Βέβαια, οφείλω να ομολογήσω ότι δυσκολεύτηκα λίγο να χρησιμοποιήσω τη λέξη «απόδραση» για την περίπτωση του Ξηρού, κυρίως γιατί δεν «απέδρασε», αλλά απλώς δεν «επέστρεψε» από την άδεια που του χορηγήθηκε. Και σε αυτή τη μικρή σημασιολογική λεπτομέρεια θεωρώ ότι εδράζεται και η φύση του όλου προβλήματος. Σε μια τέτοια σοβαρή περίπτωση είτε αλλάζεις το σύστημα χορήγησης αδειών, είτε δεν χορηγείς άδειες ή τέλος πάντων ασκείς κάποιου είδους έλεγχο στον αδειοδοτούμενο. Δεν απαγορεύεις συλλήβδην επαφές και επισκεπτήρια. Ούτε και καθιερώνεις την υποχρεωτική πολυετή κάθειρξη, καταργώντας την υφ’ όρον απόλυση βάσει της εργασίας και ωθώντας τους κρατουμένους στην απόγνωση και την απελπισία. Γιατί στην προκειμένη περίπτωση αναιρείς τον λόγο ύπαρξης των φυλακών, που υποτίθεται ότι είναι σωφρονιστικά και όχι εκδικητικά καταστήματα.

Αν ισχύει το τελευταίο και οι κρατούμενοι συλλήβδην δαιμονοποιούνται γυρνάμε στην εποχή προ του Cesare Beccaria, που πρωτοδιατύπωσε την αρχή του με κύρος και ηθική θωράκιση ποινικού κολασμού. Δηλαδή θεωρούμε τον παρανομούντα ως προσωπικότητα αρνητική και διαρκή φορέα του κακού. Ούτε πολύ ηθικό, ούτε χριστιανικό μου ακούγεται το τελευταίο. Και πόσο μεγάλος είναι ο δρόμος από το σημείο που βρισκόμαστε μέχρι την επαναφορά της θανατικής ποινής θα το δείξει η ιστορία. Αυτός είναι ένας προβληματισμός για όλους μας…

Το άρθρο Περί εγκληματιών και άλλων δαιμονίων εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. Τα γεγονότα τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα