Πέρασαν 47 χρόνια από τη μαύρη επέτειο

Φέτος συμπληρώνουμε 47 χρόνια από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «το σημερινό μήνυμα αντίστασης είναι ενάντια στη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης, τον αυταρχισμό, την καταστολή των αγώνων και τον περιορισμό της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Είναι, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα μήνυμα αλληλεγγύης, ένα μήνυμα αξιοπρέπειας,

μια υπενθύμιση των αγώνων του ελληνικού λαού για δημοκρατία και ανεξαρτησία. Τη δημοκρατία που πολέμησαν και πολεμούν και σήμερα οι νοσταλγοί του φασισμού και του ναζισμού.
Σαράντα επτά χρόνια από την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα, αναφέρει η ανακοίνωση, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ολομέτωπη επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία.

Επίσης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει ότι τιμά «τα μέλη και στελέχη της Αριστεράς που πρωταγωνίστησαν στον επτάχρονο αντιδικτατορικό αγώνα καθώς και όλους τους αγωνιστές της δημοκρατίας που υπερασπίστηκαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία και την ελευθερία απέναντι στην αμερικανοκίνητη χούντα».

ΔΗΜΑΡ

Η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για την επέτειο της 21ης Απριλίου 1967, επισημαίνει πως επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη να αποδοθεί στη μεταπολίτευση η σημασία που της αξίζει και να διαφυλαχθεί η δημοκρατική περιουσία του αγώνα υπέρ του κοινοβουλευτισμού. Ειδικά σήμερα που τα νεοναζιστικά μορφώματα προκαλούν τη δημοκρατική κοινή γνώμη, οι μαύρες μνήμες της χούντας μπορούν και πρέπει να μεταφερθούν στη νέα γενιά ως η ανάμνηση μιας εποχής που δεν πρέπει να ξαναζήσει ποτέ ο ελληνικός λαός.

ΚΚΕ

«Δυναμώνουμε σήμερα τον αγώνα για να γίνει ο λαός ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει, για τη ζωή που αξίζει στους εργαζόμενους και τη νεολαία, για τον σοσιαλισμό. Για να αποτελέσει παρελθόν το σύστημα που γεννά την καταπίεση, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση» τονίζει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ επισημαίνει πως η δικτατορία επιβλήθηκε έχοντας την στήριξη τμημάτων της πλουτοκρατίας, κέντρων της αστικής εξουσίας, των ΗΠΑ. Το σύστημα της εκμετάλλευσης για την εξυπηρέτηση των σκοπών του, μπορεί να αξιοποιεί και φασιστικές ομάδες, να τους αμολά και να τους μαζεύει κατά πως βολεύει, όπως σήμερα γίνεται με τους νοσταλγούς της Χούντας, τους ναζιστές της «Χρυσής Αυγής» προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος.

Τέλος, το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι το πραξικόπημα μπόρεσε να επιβληθεί γιατί δεν βρήκε απέναντί του τον λαό οργανωμένο και αποφασισμένο να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του, αλλά αντίθετα κυριαρχούσαν «οι αυταπάτες, η αναμονή των εκλογών, ο εγκλωβισμός του αγώνα του λαού στις στοχεύσεις των αστικών κομμάτων».

ΠΑΣΟΚ

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή την επέτειο της 21ης Απριλίου 1967, απηύθυνε το ακόλουθο μήνυμα:

«Η τραγική επέτειος της 21ης Απριλίου 1967 μας επιβάλλει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας την αξία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Μόνο η ιστορική εμπειρία της δικτατορίας και του μετεμφυλιακού κράτους που τη γέννησε, μας επιτρέπει να αξιολογήσουμε δίκαια την περίοδο της μεταπολίτευσης, που παρά τα προβλήματα και τις αντιφάσεις της, είναι η καλύτερη περίοδος του τόπου μετά την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους.

Αυτές οι απλές και βασικές αλήθειες πρέπει να λειτουργούν ως θεμέλιο της εθνικής μας ενότητας και προοπτικής, ιδίως τώρα που -παρά τη θλίψη ορισμένων- η Πατρίδα μας, χάρις στις θυσίες και τον αγώνα του Λαού της, αρχίζει να γυρίζει σελίδα και να βγαίνει από τη κρίση».

ΑΝ.ΕΛ.

Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ από την Ξάνθη όπου περιοδεύει ως υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης έκανε την εξής δήλωση:

«Στις 21 Απριλίου 1967 η Δημοκρατία καταλύθηκε από τους συνταγματάρχες.

Στις 21 Απριλίου 2014 η Δημοκρατία δοκιμάζεται από την τρόικα και τους ντόπιους συνεργούς της, με κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας, με ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας, με την Άγκυρα και τον πρόξενό της να μεθοδεύουν ασύδοτα τη μετατροπή της Θράκης σε νέο Κόσσοβο, με την Κύπρο που μετατρέπεται σε μόρφωμα, με κατάργηση του νομοθετικού έργου της Βουλής και αντικατάστασή του με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με την απουσία του πρωθυπουργού και των υπουργών από την Βουλή, με τον εφιάλτη του νεοναζισμού να βρίσκεται προς των πυλών.

Η αντίσταση ενάντια στην χούντα αποτελεί φωτεινό παράδειγμα στον αγώνα του ελληνικού λαού κατά των μνημονίων, που οδήγησαν τον Έλληνα πολίτη στη φτώχεια και την εξαθλίωση».

Keywords
Τυχαία Θέματα