Περαίωση- εξπρές για χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος

Νέα ταχύτατη διαδικασία περαίωσης εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος, πρόσθετα κίνητρα προς τους φορολογούμενους για τη συλλογή αποδείξεων και ειδικό τρόπο ελέγχου των «τριγωνικών συναλλαγών» που αποσκοπούν στην φοροαποφυγή προβλέπει το πρόσθετο «πακέτο» μέτρων που αποφάσισε να παρουσιάσει η κυβέρνηση στους δανειστές.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα αποκάλυψαν κυβερνητικές πηγές, στα τεχνικά κλιμάκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

θα κατατεθούν για συζήτηση τρεις νέες μεταρρυθμίσεις, που δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη, αρχική λίστα την οποία παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές προβλέπουν:

1) Μελέτη μιας νέας ρύθμισης που θα δίδει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις να υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για παρελθόντα έτη, χωρίς να πληρώσουν κανένα πρόστιμο ή προσαύξηση. Οι φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν καθόλου δηλώσεις ή υπέβαλαν ανακριβείς δηλώσεις για εισοδήματα παρελθόντων ετών θα μπορούν να υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις, για τα έτη αυτά, και να δηλώσουν όποια ποσά απέκρυψαν από την Εφορία χωρίς να υποστούν καμία κύρωση, δηλαδή χωρίς να επιβαρυνθούν με πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα πληρώσουν μόνο τους φόρους που αναλογούν στα ποσά εισοδημάτων τα οποία απέκρυψαν από την Εφορία και τα οποία θα συμπεριλάβουν στις εκπρόθεσμες αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις. Ουσιαστικά με τη ρύθμιση αυτή πολλοί επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα γλιτώσουν από τα βαριά πρόστιμα που κινδυνεύουν να χρεωθούν σε περίπτωση που οι παραβάσεις τους εντοπιστούν από φορολογικό έλεγχο. Ως εκ τούτου, η ρύθμιση αυτή θα λειτουργήσει και ως συνοπτική διαδικασία περαίωσης εκκρεμοτήτων στη φορολογία εισοδήματος, αφού θα επιτρέπει την αποφυγή του πλήρους (εξονυχιστικού) φορολογικού ελέγχου και θα συντομεύει κατά πολύ τη διαδικασία κλεισίματος εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή μια επιχείρηση δεν επιτρέπεται να υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για να συμπεριλάβει αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη και να πληρώσει τους αναλογούντες πρόσθετους φόρους και τα προβλεπόμενα ποσά προστίμων και προσαυξήσεων, εφόσον έχει εκδοθεί γι’ αυτήν εντολή διενέργειας πλήρους φορολογικού ελέγχου αλλά δεν έχει ακόμη ξεκινήσει ο έλεγχος. Τώρα πλέον κάτι τέτοιο θα επιτραπεί, οδηγώντας σε συντόμευση τους ελέγχους και το κλείσιμο εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Στη νέα αυτή ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν όμως όχι μόνο επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και φορολογούμενοι άλλων κατηγοριών, όπως μισθωτοί, συνταξιούχοι, εισοδηματίες και αγρότες. Θα μπορούν δηλαδή κι αυτοί να υποβάλουν εκπρόθεσμες συμπληρωματικές δηλώσεις για παλαιά έτη και να δηλώσουν ποσά εισοδημάτων που παρέλειψαν να συμπεριλάβουν στις αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις τους, χωρίς να επιβαρυνθούν με πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

2) Επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών στις συναλλαγές τους. Θα θεσπιστεί αυτόματη διαδικασία με την οποία οι αποδείξεις που εκδίδονται από τις επιχειρήσεις και συλλέγονται από τους πελάτες-καταναλωτές θα μπαίνουν σε «λοταρία». Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μοντέλο «λοταρίας» με στόχο την τόνωση των εσόδων του ΦΠΑ, το οποίο είχε προτείνει στους δανειστές και η προηγούμενη κυβέρνηση, με το περίφημο «e-mailΧαρδούβελη». Το σχέδιο που προωθείται προβλέπει, ειδικότερα, ότι κάθε φορολογούμενος θα αποστέλλει στο υπουργείο Οικονομικών μέσω του κινητού τηλεφώνου του, με μήνυμα sms, τον αριθμό κάθε απόδειξης που έχει συλλέξει. Έτσι θα μπορεί να μετέχει σε κληρώσεις δώρων (αυτοκινήτων κλπ) ή χρηματικών ποσών. Ο αριθμός της κάθε απόδειξης, τον οποίο θα αποστέλλει ο φορολογούμενος με sms, θα μετέχει στην κλήρωση ως «λαχνός».

Οι κληρώσεις θα γίνονται κάθε μήνα και οι τυχεροί θα μπορούν να κερδίζουν δώρα ή ποσά που θα φτάνουν έως και 10.000 ευρώ.

Τα έπαθλα μπορεί να είναι μεγαλύτερα εφόσον καθιερωθεί να πραγματοποιείται και μια μεγάλη κλήρωση στο τέλος της χρονιάς (πχ με βάση τον αριθμό του Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου που θα κληρωθεί).

3) Κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν φαινόμενα τεχνητής μείωσης ή ακόμη και μηδενισμού των φορολογητέων εισοδημάτων που δηλώνονται στην Ελλάδα από μεγάλους ομίλους επιχειρήσεων με δραστηριότητες και σε άλλες χώρες.

Οι «τριγωνικές συναλλαγές» ή τριγωνικές τιμολογήσεις- σύμφωνα με τους ειδικούς- γίνονται με τη χρήση θυγατρικών και υπεράκτιων εταιριών. Στη διαδικασία λαμβάνουν μέρος τρία εμπλεκόμενα μέρη. Η εταιρία Α, η οποία είναι ο προμηθευτής εμπορευμάτων, πρώτων υλών ή και υπηρεσιών, η εταιρία Β, η οποία είναι ο πραγματικός παραλήπτης αυτών και η εταιρία Γ, η οποία μεσολαβεί ως τυπικός παραλήπτης αυτών (εμπορευμάτων, πρώτων υλών και υπηρεσιών). Οι εταιρείες Β και Γ είναι συνήθως των ίδιων συμφερόντων.

Όπως εξηγούν γνώστες της «κομπίνας» η φοροαποφυγή γίνεται με τον εξής τρόπο:

Αν υποθέσουμε ότι η εταιρία Α ως προμηθευτής, πωλεί εμπόρευμα αξίας 1.000 ευρώ και η εταιρία Β, δηλαδή ο πραγματικός παραλήπτης του εμπορεύματος μεταπωλεί αυτό το εμπόρευμα στον τελικό πελάτη με τιμή 2.000 ευρώ, τότε η εταιρία Β οφείλει φόρο για κέρδος 2.000 -1.000 = 1.000 ευρώ. Με ένα φορολογικό συντελεστή π.χ. 30%, ο φόρος που αναλογεί είναι 300 ευρώ.

Αν, όμως, μεσολαβήσει μία ενδιάμεση εταιρία, στην περίπτωσή μας η Γ, η οποία θα αγοράσει το εμπόρευμα από την εταιρία Α για 1.000 ευρώ και θα το πουλήσει στην εταιρία Β προς 1.990 ευρώ, τότε η φορολογική υποχρέωση της εταιρίας Β θα αφορά κέρδος 10 ευρώ (2.000-1.990 = 10 ευρώ), οπότε ο φόρος από τα 300 ευρώ θα πέσει στα 3 ευρώ! Ουσιαστικά, η φορολογική υποχρέωση της συναλλαγής μεταφέρεται στην εταιρία Γ η οποία αγοράζει προς 1.000 ευρώ από την εταιρία Α, πωλεί προς 1.990 ευρώ στην εταιρία Β και συνεπώς φορολογείται για τα 990 ευρώ του κέρδους της.

Το «μυστικό» αφορά τη φορολογική υποχρέωση της εταιρίας Γ, η οποία κατά κανόνα έχει έδρα σε «φορολογικό παράδεισο», δηλαδή σε χώρα με ελάχιστο, ακόμα και μηδενικό φορολογικό συντελεστή. Επομένως η εταιρεία Γ απαλλάσσεται από τη φορολογία, αφού απολαμβάνει το καθεστώς του «φορολογικού παραδείσου» της συγκεκριμένης χώρας. Συνεπώς, η συνολική φορολογία για τις εταιρείες Β και Γ του ιδίου ομίλου είναι σχεδόν μηδενική, ενώ το Ελληνικό κράτος αδυνατεί να εισπράξει φόρους, γιατί όλες οι συναλλαγές γίνονται νομότυπα.

Keywords
Τυχαία Θέματα