Πέντε νεκροί στο Νίγηρα σε διαδηλώσεις κατά της δημοσίευσης σκίτσων του Μωάμεθ

Πέντε, τουλάχιστον, άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στον Νίγηρα κατά της δημοσίευσης σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ από την γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, ανεβάζοντας σε δέκα τον απολογισμό των νεκρών στη διάρκεια δύο ημερών βίας.

Η αστυνομία προσπάθησε με τη χρήση δακρυγόνων να διαλύσει το πλήθος νεαρών μουσουλμάνων οι οποίοι εκσφενδόνισαν πέτρες, πυρπόλησαν εκκλησίες και λεηλάτησαν καταστήματα στην πρωτεύουσα Νιαμέι, όταν οι αρχές απαγόρευσαν την πραγματοποίηση μίας συνάντησης στην οποία

είχαν καλέσει τοπικοί ισλαμιστές ηγέτες. Μάλιστα, ένα αστυνομικό τμήμα δέχθηκε επίθεση και τουλάχιστον δύο αστυνομικά αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν.

«Προσέβαλαν τον προφήτη Μωάμεθ, αυτό είναι που δεν μας άρεσε», δήλωσε ο Αμαντού Αμπντούλ Κουάχαμπ, ο οποίος έλαβε μέρος στις διαδηλώσεις.

Ο πρόεδρος Μαχαμαντού Ισουφού δήλωσε ότι και οι πέντε νεκροί ήταν πολίτες∙ οι τέσσερις από αυτούς σκοτώθηκαν μέσα σε πυρπολημένες εκκλησίες ή μπαρ. Είπε ότι θα ξεκινήσει επίσημη έρευνα και εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για την υποκίνηση της βίας θα τιμωρηθούν.

«Όσοι λεηλατούν θρησκευτικούς τόπους και τους βεβηλώνουν, όσοι καταδιώκουν και σκοτώνουν τους χριστιανούς συμπατριώτες τους ή ξένους που ζουν στη χώρα μας, δεν έχουν καταλάβει τίποτα από το Ισλάμ», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Keywords
Τυχαία Θέματα