Παρουσία πολιτικών αρχηγών η συνέλευση της Ένωσης δικαστών και εισαγγελέων(photos)

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί βρέθηκαν για πρώτη φορά στην ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης δικαστών και εισαγγελέων.

Μέσα σε μία κατάμεστη αίθουσα κι ενώ τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δικαιοσύνη είναι τεράστια, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έκανε λόγο για τις εστίες των παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι αυτές προέρχονται κυρίως από τους διαδίκους, οικονομικούς και ποδοσφαιρικούς παράγοντες. «Όλοι αυτοί διαθέτουν μηχανισμούς χειραγώγησης στη δικαστική συνείδηση και ανεξαρτησία προκειμένου

να την κατευθύνουν. Αυτοί είναι οι σημαντικοί κίνδυνοι και όχι οι συγκρούσεις μεταξύ των συνταγματικών εξουσιών. Κι αν υπάρχουν τέτοιες, θα αποδοθούν ευθύνες από το λαό. Ούτε κράτος δικαστών, όπως πολλοί δολίως λένε θα υπάρξει, ούτε η δικαιοσύνη θα γίνει υποχείριο της κυβέρνησης», είπε μεταξύ άλλων.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στοχοποιούνται δικαστές

Από τη μεριά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη. Επιπρόσθετα Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει «να πληγεί η δικαιοσύνη από την πολιτική διολίσθηση της κυβέρνησης, καθώς πλέον, έχουμε φαινόμενα και καθεστώς τρομοκρατίας δικαστικών, ειδικά το τελευταίο διάστημα, με κίνδυνο της ζωής τους, στοχοποίησης τους ακόμα και από τρομοκρατικές οργανώσεις». Στη συνέχεια τόνισε: «Η κυβέρνηση υπονομεύει τους θεσμούς, υπονομεύει τη δικαιοσύνη και δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας στην ελληνική κοινωνία. Θα λάβουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία για να αναχαιτιστούν φαινόμενα σωρείας κυβερνητικών παρεμβάσεων σε συγκεκριμένες υποθέσεις, να σταματήσουν επιτέλους οι επιθέσεις από κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Πολάκης, να μπει τέλος σε σχέδιο απαξίωσης της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων. Είναι αδιανόητο ο πρωθυπουργός να συναντάται με την ηγεσία της δικαιοσύνης την παραμονή μιας σημαντικής απόφασης».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι το αίτημα των ανώτατων δικαστών για αύξηση του ορίου ηλικίας και ως εκ τούτου η παραμονή τους στο σώμα δεν συνιστά λύση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η Φώφη Γεννηματα είπε μεταξύ άλλων κατά τη σύντομη ομιλία της: «Άκουσα όμως από τον αρμόδιο υπουργό έναν λόγο διχαστικό. Έναν λόγο που δεν ωφελεί τη χώρα. Χρειάζεται γνήσια αυτοκριτική από όλους, σεμνότητα και σεβασμό. Ειδικά από εκείνους που έχουν αλυσοδέσει τη χώρα με μόνιμη επιτροπεία. Όσο για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αρκεί να θυμηθούμε ότι η κυβέρνηση τοποθέτησε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης τον πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».

Πάντως, λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης άσκησε κριτική στην ηγεσία της δικαιοσύνης, κυρίως σε ότι αφορά την δημόσια τοποθέτηση της Προέδρου του Αρείου Πάγου για παράταση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών σε αντίθεση με τη σχετική συνταγματική απαγόρευση.

Το άρθρο Παρουσία πολιτικών αρχηγών η συνέλευση της Ένωσης δικαστών και εισαγγελέων(photos) εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα