Παρέμβαση του αρχιεπισκόπου Κύπρου για οικονομία - τράπεζες

«Αν θέλουν να μας καταστρέψουν, να έχουμε το θάρρος να πούμε ότι μπορούμε να ζήσουμε και μόνοι μας, με την κυπριακή λίρα που είχαμε προηγουμένως», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια του για τη στάση που τηρεί η τρόικα στις διαπραγματεύσεις με την κυπριακή δανειακή σύμβαση.

Παράλληλα

συνέστησε στην πολιτική ηγεσία να φανεί σκληρή στάση απέναντι στους δανειστές «και να τους πει ότι κάνουμε σκέψεις να φύγουμε από το ευρώ».

Αναφερόμενος στην κατάσταση των τραπεζών, σημείωσε ότι συζητά την κατάθεση αγωγών κατά της προηγούμενης κυβέρνησης και ειδικότερα κατά του τέως υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη. Υποστήριξε ότι αυτοί έχουν εμπλέξει το όνομα της Ελληνικής Τράπεζας στους όρους εντολής, που έδωσαν στην Pimco, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι η τράπεζα είναι υγιής και δεν χρήζει κρατική στήριξης.

Ο αρχιεπίσκοπος επισήμανε ακόμη ότι υπέδειξε στη διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας να μελετήσει εάν ευθύνονται η προηγούμενη κυβέρνηση, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και ο τέως υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή και να προχωρήσει στην καταχώρηση αγωγών εναντίου τους.

Διατύπωσε παράλληλα αμφιβολίες για τον τρόπο της μεθοδολογίας που ακολούθησε ο οίκος Pimco σε σχέση με το σενάριο μη βιώσιμου χρέους και υποστήριξε ότι μεθοδεύτηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση για να αποσοβήσει τις ευθύνες της.

«Εάν ήταν σοβαρή εταιρεία», ισχυρίστηκε ο κ. Χρυσόστομος, «θα έπρεπε να κάνει την έρευνα και να υποβάλει μόνο μία πρόταση. Από τη στιγμή που έχει δύο προτάσεις τουλάχιστον εμένα με βάζει σε πολλές υποψίες».

Keywords
Τυχαία Θέματα